PRIPOPĆENJE PROTESTANTSKE REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE U RH POVODOM ODLUKE PRIMASA ANGLIKANSKIH CRKAVA O SUSPENZIJI EPISKOPALNE CRKVE U SAD

PRIPOPĆENJE PROTESTANTSKE REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE U RH POVODOM ODLUKE PRIMASA ANGLIKANSKIH CRKAVA O SUSPENZIJI EPISKOPALNE CRKVE U SAD
Od 11. do 15. siječnja 2016., u Canterburyu, u Engleskoj, održan je redoviti sastanak svih primasa Anglikanskih crkava u svijetu. Sastankom je predsjedao nadbiskup canterburyjski, preuzvišeni Justin Welby.
U ponedjeljak 11.1.2016, kada je sastanak primasa svih 38 provincija Anglikanske crkve trebao započeti, većina teologa, svećenika, novinara govorili su da će to označiti kraj jedinstvene Anglikanske crkve. Euharistijskog jedinstva uistinu u Anglikanskoj crkvi nema od 2003. kada je za službu biskupa Episkopalne crkve (Anglikanska crkva u SAD) posvećen Gene Robinson, deklarirani homoseksualac u istospolnoj zajednici. Kao rezultat toga 2009. godine organizirana je konferencija 27 konzervativnih anglikanskih provincija pod nazivom GAFCON (Konferencija za globalnu budućnost anglikanizma), gdje je usvojena Jeruzalemska deklaracija ošrto osuđujući svaku praksu u Anglikanskoj crkvi koja je u suprotnosti sa Svetim Pismom. Također, uz pomoć Reformirane episkopalne crkve u SAD (u Hrvatskoj poznata pod nazivom Protestantska reformirana kršćanska crkva) organizirana je Anglikanska crkva Sjeverne Amerike (ACNA) kao neovisna provincija od Episkopalne crkve koju su priznale sve provincije unutar GAFCON-a. Iako je provinciju ACNA još uvijek u procesu poptunog uključivanja u Anglikansku svjetsku zajednicu, nadbiskup Canterburyia je pozvao i primasa ove konzervativne provincije na sastanak gdje je preuzvišenom Foleyu Beachu, nadbiskupu i primasu ACNA, dopušteno da u potpunosti sudjeluje i glasuje na sastanku. Ovime je Canterbury de facto priznao ACNA. Štoviše, na sastanku primasa izglasana je suspenzija Episkoalnoj crkvi u Americi (TEC)u trajanju od tri godine jer su usprkos Lambetskoj odluci 1.10. redili osobe koje su u homoseksualnom braku te su mijenjali liturgiju vjenčanja kako bi je prilagodili homoseksualnim parovima. Prije samoga početka sastanka mnogi su govorili kako će primasi GAFCON-a napustiti sastanak već prvi dan u znak protesta protiv liberalnih stavova nekih anglikanskih provincija. No, dogodilo se upravo suprotno. Primasi GAFCON-a hrabro su stajali i bezrezervno tražili povratak na biblijske vrijednosti inzistirajući na pokajanju liberalnih provincija Zajednice. U tome su uspjeli! Anglikanska crkva sada biva jačom nego ranije, ujedinjena je na istinama Svetoga Pisma i GAFCON vodi u utrci moralne teologije. ACNA je ravnopravna provincija i jedina Anglikanska crkva u SAD koja ima pravo ekumenskog djelovanja u ime Anglikanske zajednice. Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH je ponosna na svoga primasa – preuzvišenog Foleya Beacha, na svoju provinciju ACNA (kojoj po Reformiranoj episkopalnoj crkvi pripada), te na hrabre primase unutar GAFCON-a. Ovo što se dogodilo na sastanku primasa je djelo Duha Svetoga i označava trajnu reformaciju crkve koja se raskajanog srca vraća Kristu na slavu Boga Oca.
Tekst odluke od 14.01.2016.:
IZJAVA PRIMASA ANGLIKANSKE ZAJEDNICE Danas su se primasi dogovorili da će koračati zajedno u Kristovoj milosti i ljubavi. Ovaj dogovor priznaje značajne međusobne razlike ali i jednoglasno potvrđuje odluku zajedničkog hoda. Primasi žale što je ovaj dokument procurio unaprijed, jer je planiran za petak. Kako bi se izbjegle spekulacije odlučili smo ga objaviti u potpunosti. Ovaj dogovor prikazuje odluku svih primasa da se nastavi sa zajedničkim suživotom i Anglikanskim zajedništvom bez pobjednika i poraženog.
Ovo je puni tekst:
1. Kao anglikanski primasi okupili smo se na molitvu kako bismo očuvali jedinstvo u Kristu koje je napuknuto dubokim razlikama i shvaćanjima vezanim za brak.
2. Nedavni razvoji unutar Episkopalne crkve (u SAD, prim.urednika) po njihovim cijenjenim kanonima predstavljaju fundamentalni otklon od vjere i učenja većine provincija po pitanju doktrine o braku. Mogući razvoji unutar drugih provincija mogu još više pogoršati situaciju.
3. Svi priznajemo da ovakav razvoj situacije može produbiti boli u cijeloj Anglikanskoj zajednici.
4.Tradicionalna doktrina Crkve po učenju Svetoga Pisma drži da je brak doživotna zajednica muškarca i žene. Većina okupljenih potvrdila je ovo učenje.
5. U skladu s dosljednim stavom prijašnjih sastanaka primasa, ovakvo unilateralno odlučivanje o doktrini bez sveopćeg zajedništva, po većini smatra se otklonom od zajedničke odgovornosti i suovisnosti koja se podrazumijeva u odnosu unutar Anglikanske zajednice.
6. Ovakva djelovanje dublje kvare naše zajedništvo i stvara dublje nepovjerenje među nama. Ovo rezultira značajnim udaljavanjem jednih od drugih i stvara prepreke Instrumentima Zajednice i načinu izražavanja našeg povijesnog i budućeg odnosa.
7. Naša jednoglasna želja je da koračamo zajedno. Ipak, zbog ozbiljnosti ovih problema službeno potvrđujemo udaljavanje na period od tri godine u kojem nas Episkopalna crkva (u SAD, prim.urednika) ne može predstavljati u ekumenskim i međureligijskim tijelima, te ne smije biti postavljena ili izabrana za djelovanje unutar tijela Anglikanske zajednice. Episkopalna crkva neće biti dijelom zajedničkog odlučivanja u vezi doktrine i uređenja.
8. Zatražili smo od nadbiskupa Canterburya da odredi radnu skupinu za održavanje dijaloga među članicama kako bi se obnovili odnosi i povjerenje, kako bi rane bile iscijeljene priznavajući širinu naše istovjetnosti i analizirajući naše duboke razlike a pritom osiguravati da postoje u ljubavi i milosti Kristovoj.
U ime IPA (Informativna protestantska agencija):
Vlč. A. Pehlić

Odgovori