SKUP PRIMASA AUTOKEFALNIH PRAVOSLAVNIH CRKAVA

Primasi 15 autokefalnih pravoslavnih crkava započeli su pripreme za skup (sinaksarij) u trajanju od tjedan dana u Švicarskom gradu Chambesy. Skup služi kao priprema za Sveti i Veliki pravoslavni Sabor. Patrijarsi Aleksandrije, Antiohije, Jeruzalema, Rusije, Gruzije, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Cipra, Grčke, Albanije, Poljske, Slovačke i Amerike susreću se od 22. siječnja na konferenciji pod ekumenskim patrijarhom Konstantinopola u Švicarskoj kako bi dogovorili dnevni red za prvi Pravoslavni sabor nakon više od 1000 godina, ukoliko će do njega uistinu doći. Razlike između crkava poput nacoinalizma, problema oko jurisdikcija i geo-političkih poteškoća mogu dovesti do pitanja hoće li se sabor uopće održati. Godine 1961. patrijarh Athenagoras Konstantinopolski inicirao je predkoncilski postupak u pet zemalja 1976., 1982.,1986.,2009.,2015. Predkoncilski sastanci formulirali su deset osnovnih tema za raspravu:
1. Pravoslavna dijaspora
2. Način na koji se proglašava autokefalnost
3. Način na koji se dopušta polu-neovisnost unutar autokefalnih crkava
4. Diptih. Reoslijed prvenstva u pravoslavnim crkvama.
5. Crkveni kalendar
6. Kanonske zapreke braku
7. Post. Trebaju li se promijeniti pravila posta srijedom i petkom?
8. Odnosi s Rimokatoličkom crkvom i Anglikanskim zajedništvom
9. Ekumenski pokret
10. Doprinos pravoslavlja u uspostavi mira, bratstva i slobode
Međutim, 27. prosinca 2015. Predsjednik Odjela za vanjske crkvene odnose Moskovskoga patrijarhata mitropolit Hilarion od Volokolamska, upozorio je da se Sabor možda neće održati. “Postoji sumnja da se pan-pravoslavno vijeće uopće može održati u vremenu kada su neke pravoslavne crkve u stanju sukoba a vodstvo pravoslavne crkve Češke i Slovačke još uvijek nisu prepoznate od nekih pravoslavnih crkava. Također problem postoji u strahovit nestabilnoj političkoj situaciji u svijetu.”
ANGLIKANSKO-PRAVOSLAVNI DIJALOG
U kontekstu Pravoslavno-Anglikanskog ekumenskog dijaloga spomenimo da je prošloga kolovoza ACNA (Anglikanska crkva Sjeverne Amerike, u Hrvatskoj pristutna po Protestantskoj reformiranoj kršćanskoj crkvi u RH) bila u službenom posjetu Moskovskoj patrijaršiji. Tom se prilikom, u okviru ekumenskog dijaloga, nabiskup Foley Beach susreo s ruskog patrijarhom Kirilom i metropolitom Hilarionom. Patrijarh Kiril je prilikom tog susreta izjavio: “Vaša crkva je prošla kroz mnoge poteškoće kroz povijest a oni vjerni su sakupili hrabrosti i sposobnosti da se odupru velikoj kušnji. Postoje dva modela ponašanja Crkve i kršćana. Jedan uključuje poslušnost sekularnim vlastima i moćima koje utječu na društveni razvoj. Drugi model uključuje mogućnost izgovaranja istine kako bi se ostalo vjernim kršćanskoj poruci.” Nadbiskup Foley Beach na kraju je istaknuo: “Globalizacija je povećala utjecaj koji imamo jedni na druge, a u vremenu kada obitelji prijete sile koje žele redefinirati brak, normalizirati seksualne kompromise, i poticati ubijanje nerođene djece, ohrabrujuće je što u ovakvim okolnostima imamo snažnog i čvrstog partnera -Rusku pravoslavnu crkvu”
Priredio: A. Pehlić
temeljem izvora:

Odgovori