2015. – ŠESTO GODINA OD SMRTI JANA HUSA

Autor: J. Milić

Iako je u Hrvatskoj u 2015. godini prošla skoro nezamijećena značajna 600-ta obljetnica od smrti velikoga predreformatora, Jana Husa (rođen oko 1369-mučenički umro 6. srpnja 1415.), ona je u Češkoj, kao i u drugim zemljama obilježena nizom predavanja, bogoslužja i ostalih aktivnosti.

Dva stoljeća prije protestantske reformacije, Jan Hus se zalagao za reformu Crkve, prevođenje Biblije na narodni jezik, vraćanje kaleža puku prilikom pričesti, i druge dogmatske reforme. Papa Aleksandar V proglasio ga je heretikom te ga exkomunicirao iz Rimokatoličke crkve. Nakon suđenja na saboru u Konstanci, 1415. godine, osuđen je na smrt spaljivanjem na lomači. Upitan još jednom hoće li se odreći svojih zabluda, odgovorio je: “Kakvih zabluda da se odreknem? Ne osjećam se uopće krivim. Zazivam Boga za svjedoka da je sve što sam ja pisao i propovjedao bilo sa ciljem da spasim duše od grijeha i propasti, spreman sam stoga vlastitom krvlju zapečatiti istinu koju sam propovjedao”. Kada je oko njega buknuo plamen, počeo je pjevati: “Isuse, sine Davidov, smiluj mi se”, i tako je nastavio dok njegov glas nije potpuno utihnuo.

Ćeškoslovačka husitiska crkva (Církev československá husitská) čuva tradiciju ovoga velikoga predreformatora.  Zanimljivo je da svećenici ove crkve na svojim talarima imaju izvezen crveni kalež koji simbolizira mučeničkom krvlju stečeno pravo da se narodu vrati kalež prilikom pričesti.

cl_1438847436                             Patrijarh Češkoslovačke husitske crkve, dr. Tomáš Butta

Središnje bogoslužje Češkoslovačke husitske crkve povodom 600-e obljetnice smrti Jana Husa održano je u Pragu, 6. srpnja 2015. u “Betlehemskoj kapeli”. Bogoslužje je imalo i ekumenski karakter, obzirom da su predstavnici drugih kršćanskih crkava aktivno sudjelovali u bogoslužju.

Svečano bogoslužje možete vidjeti ovdje

Husita je bilo i na prostoru današnje Hrvatske još u 15. i 16. stoljeću, a dvije Češke župe husitske tradicije i danas su prisutne u Pleternici i Bjeliševcu, pored Požege,koje uslijed povijesnih prilika danas djeluju u sastavu Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj.

IPA

Odgovori