PRIOPĆENJE O TZV. ANGLIKANSKOJ ORTODOKSNOJ CRKVI

PRIOPĆENJE PROTESTANTSKE REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE O TZV. ANGLIKANSKOJ ORTODOKSNOJ CRKVI

U svjetlu nedavnih događanja prinuđeni smo oglasiti se povodom tzv. Anglikanske ortodoksne crkve (u daljem tekstu AOC).

Od 11. do 16. siječnja održan je Sabor anglikanskih primasa u Canterburiju. Dana 10. siječnja, Anglikanska ortodoksna crkva se oglasila svojim priopćenjem u kojem je cijeli anglikanski svijet prozvala heretičkim. Objavu možete vidjeti ovdje

Predstavnik ove vjerske zajednice u Srbiji je gospodin Igor Đurčik koji se predstavlja za arhiđakona. Naime, gospodin Đurčik nastupa na teritoriju Republike Srbije kao tobože legitimni predstavnik anglikanizma i u tom svojstvu ostvaruje kontakte sa predstavnicima i vođama drugih kršćanskih denominacija. Obzirom da je riječ o nekanonskoj organizaciji i to antiekumenskog opredjeljenja, koja ne priznaje autoritet tradicionalnog anglikanskog crkvenog ustrojstva niti autoritet nadležnih predstavnika anglikanaca u svijetu, veoma je upitno djelovanje gospodina Đurčika.

Isti svojim predstavljanjem i ponašanjem dovodi u zabludu vjerske vođe kršćanskih denominacija, ponašajući se čak i protivno stavovima sopstvene vjerske organizacije. Obzirom da je u pitanju antiekumenska vjerska grupa, nije jasno zašto gospodin Đurčik posjećuje crkvene velikodostojnike, rimokatoličke i pravoslavne crkve kao i drugih tradicionalnih crkava, gostuje na njihovim bogoslužjima i predstavlja se kao anglikanski vođa, dok njegova vjerska zajednica osporava legitimitet SVIH anglikanaca u svijetu ne izuzimajući ni canterburijskog nadbiskupa.

Ovim putem obavještavamo sve kršćanske vjernike pravoslavne, rimokatoličke i protestantskih crkava da niti jedna anglikanska provincija, pa tako ni Reformirana episkopalna crkva (članica GAFCON-a) koja po Protestantskoj reformiranoj kršćanskoj crkvi djeluje u Hrvatskoj i u Srbiji, nema nikakve veze sa AOC i da se ograđuje od iste.

Također obavještavamo svećenstvo i vjernike da AOC nikako nije Anglikanska crkva u Srbiji, niti predstavnica anglikanizma. Napominjemo da je na adresu naše Crkve, pristiglo mnogo pisama i pitanja upravo o ovoj vjerskoj zajednici te se iz toga razloga obraćamo javnosti ovim priopćenjem.

Ovime ni na koji način ne dovodimo u pitanje pravo da ova vjerska grupa djeluje, u skladu s vjerskim slobodama, no smatramo bitnim istaknuti kako u slučaju ove vjerske grupe, nastale 2000. godine u SAD pod imenom Anglikanska ortodoksna crkva, ne može biti reći o pravilnom kanonskom ustrojstvu crkve.

Biskup, dr.sc. Jasmin Milić
Nadležni svećenik za Srbiju, Mr. Petar Petrović

Dodajmo ovome da su zajedničko priopćenje na engleskom jeziku potpisali vlč. Robin Fox, župnik Anglikanske crkve (Church of England) u Beogradu te vlč. Petar Petrović, župnik Reformirane episkopalne crkve u Beogradu.

12735970_10206508037557564_383929318_n
IPA

Odgovori