KORIZMENA PORUKA BISKUPA JASMINA MILIĆA

„Sada, govori Gospodin, vratite se k meni svim srcem svojim posteć, plačuć i kukajuć.” Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Gospodinu, Bogu svome, jer je On nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlom ražali.” (Joel 2, 12).

Korizma, vremensko razdoblje od četrdeset dana priprave za Uskrs  pokorničko je razdoblje. Pozvani smo promišljati o Bogu i o sebi. Veliki reformator Jean Calvin, smatrao je da je bit kršćanskog života spoznati istinu o Bogu i istinu o čovjeku. U susretu Boga i čovjeka susreću se Sveti i grješnik, Pravedni sudac i prijestupnik Božjega zakona, ali i Milosrdni Bog i grješnik koji je nesposoban svojim djelima sebe opravdati.

Čovjek koji doista tvrdi da je spoznao istinu o Bogu, poput proroka Izaije shvaća da je „čovjek nečistih usana“ ili poput grješnika u Hramu moli „Smiluj se meni grješniku“. Milost je predivan Božji dar darovan onima koji Boga za milost mole i koji svoj praktični kršćanski život nastoje ravnati prema Božjoj objavljenoj volji, odnosno Njegovoj Riječi.

Kršćani su u opasnosti da imaju donekle ispravnu sliku o Bogu, ali iskrivljenu sliku o sebi. Može se dogoditi da se, što smo po našem mišljenju bliže Bogu, počnemo diviti sami sebi, svojoj svetosti i pravednosti, te druge gledamo kao na one koji nisu dosegli nivo naše duhovnosti, pa poput onoga farizeja u Hramu, hvalimo Boga što nismo „kao drugi ljudi“. Takav naš stav dovest će nas zapravo izvan područja Božje milosti i nećemo nikada doista upoznati radost pokajanja i Božjega praštanja.

Korizma se često vezuje uz odluke odricanja odnosno vrijeme posta. Fizički post ili nemrs svakako da ima svoj smisao kako za naše zdravlje, tako i za naš praktični kršćanski život. Ako se odričemo našeg ručka, podajmo ga onima koji nemaju što jesti, jer u suprotnom, to nije odricanje nego štednja. No, puno vrijednije od vanjskog, fizičkog posta jest duhovni post, duhovno odricanje. Neka bi nam zato ova korizma bila vrijeme odricanja od vlastite samodopadnosti, vlastite samopravednosti, vlastite svetosti. Neka nam ova korizma bude vrijeme prihvaćanja svakoga čovjeka, posebice onih potrebitih. Imajmo ispravnu sliku o sebi te pokajnički molimo: „Gospodine Isuse Kriste sine Božji, smiluj se meni grješniku“, radujući se da je Bog “nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom”.

I na kraju, naš kršćanski život nikako ne smijemo svesti samo na određena razdoblja. Vrijeme korizme jest vrijeme duhovne vježbe za cjelokupni naš kršćanski život koji treba biti život trajnog obraćenja.

Svima onima koji potrebuju milost Božju, želim blagoslovljeno korizmeno vrijeme.

O korizmi, 2016.

Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH                                                  dr.sc. Jasmin Milić

 

Odgovori