AKTUALNO: SUSRET PATRIJARHA KIRILA I PAPE FRANJE

U večernjim satima 12. veljače 2016. na Kubi su se susreli su patrijarh Ruske pravoslavne Crkve, Kiril i poglavar Katoličke Crkve, papa Franjo. Za sada možemo priopćiti da su njihove riječi bile ispunjene čežnjom za ljubavi i jedinstvom.

Kako prenosi italijanska agencija ANSA, papa Franjo je, u trenutku prvog susreta s poglavarom Ruske pravoslavne crkve, na talijanskom rekao “Konačno!”. Na početku razgovora riječ “Hermano” (brat na španjolskom jeziku) papa je ponovio nekoliko puta. “Somos Hermanos”, mi smo braća, ponovio je poglavar Ruske pravoslavne crkve. Kako navodi Ansa, patrijarh Kiril je također rekao: “Sada su stvari lakše”, na što je papa odgovorio: “Jasno je da je ovo volja Božja.”

Patrijarh Kiril i papa Franjo su se dotakli teme mira. Tako je papa Franjo izjavio: “Govorimo kao braća, imamo isto krštenje i episkopat. Vjerujemo da je jedinstvo hod života.” Oboje su zahvalili Bogu na blagoslovima koje su primili u ovom susretu a koji su temeljeni na euharistijskom zajedništvu u prvih 1000 godina. Molitva Bogu je da se jedinstvo obnovi u budućnosti kako je Isus Krist molio u svojoj velikosvećeničkoj molitvi (Ivan 17).

U svojoj izjavi Patrijarh Kiril i papa Franjo su se također dotakli teme vjerskih sloboda, migranata i izbjeglica. Obitelj je istaknuta kao temelj društva te da brak muškarca i žene mora biti očuvan. Poruka za mlade jeste da ostanu čvrsti u svojoj vjeri. Govoreći o sukobima u Ukrajini rečeno je da i jedna i druga crkva žele mir na tim prostorima i završetak sukoba.

Nakon potpisane izjave, poglavari dviju crkava izjavili su da mogu zajedno raditi u aktivnoj zaštiti kršćana. “Možemo raditi zajedno da nema ratova, da se svuda poštuje ljudski život i da se osnaže temelji obitelji i društva uz sudjelovanje crkve u suvremenom društvu”, dodao je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Zbog svoje brojnosti i položaja u pravoslavlju, Moskva se naziva i “trećim Rimom” (Carigrad drugim Rimom). Ruska pravoslavna crkva broji oko 165 milijuna od ukupno oko 250 milijuna pravoslavnih vjernika u svijetu. Katolička crkva, kao najveća kršćanska crkva  broji oko 1,25 milijardi vjernika.

Izjavu na engleskom jeziku možete pročitati ovdje

O izjavi, na hrvatskom jeziku vidi ovdje

  • IPA

Odgovori