“PASTIR” POMAŽE IZBJEGLICAMA

Autor: J. Milić

Dana 13. veljače 2016. godine, volonteri PASTIR-a, Protestantskog samaritanskog rada (humanitarna organizacija Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH) podijelili su pomoć izbjeglicama u kampu u Slavonskom Brodu. Pomoć u dekama, obući i čarapama za djecu i odrasle, omogućena je donacijom humanitarne organizacije ELIM iz Engleske.

Više fotografija možete vidjeti ovdje

PASTIR-Protestantski samaritanski rad, se od samoga dolaska izbjeglica u Hrvatsku, od rujna 2015. godine, aktivno uključio u pomoć ljudima u potrebi. Iako se radi o humanitarnoj organizaciji manjinske vjerske zajednici u Hrvatskoj, koja nema mogućnosti poput većih organizacija imati stalan tim u kampovima  (prethodni kamp u Opatovcu i sadašnji u Slavonskom Brodu),  PASTIR je okupio ekipu volontera koji su bili i jesu spremni dati svoje vrijeme i energiju u služenju potrebitima.

U prvim danima izbjegličke krize u Hrvatskoj, PASTIR je djelovao u Osijeku i Tovarniku, djeleći potrebitima hranu, vodu, higijenske potrepštine i odjeću

(Više fotografije iz Tovarnika)

Nakon što su izbjeglice počele dolaziti u Hrvatsku preko graničnog prijelaza u Bapskoj, PASTIR se, jedno vrijeme kao jedina vjerska organizacija svakodnevno nalazio na prvoj liniji dolaska izbjeglica.

Fotografije iz Bapske:   Album 1, Album 2, Album 3, Album 4

PASTIR je od prvih dana kampa u Opatovcu pružao pomoć izbjeglicama. U početku je bilo problema oko ulaska u kamp, odnosno dobivanja akreditacije za djelovanje u kampu, no to nije spriječilo PASTIR u službi ljubavi prema potrebitima. Volonteri PASTIR-a su znali satima čekati autobuse s izbjeglicama ispred kampa kako bi im podijelili humanitarnu pomoć. Nakon što su izbjeglice autobusima prebačene direktno sa srpske granice u kamp Opatovac, PASTIR je nastavio svoje povremeno djelovanje u ovome kampu dijeleći pomoć potrebitima.

Fotografije iz Opatovca: Album 1, Album 2, Album 3, Album 4

Rad PASTIR-a ispred kampa u Opatovcu zabilježile su TV kamere Ruptly TV

Volonteri PASTIR-a nastavili su odlaziti i u kamp Slavonski Brod. Kako je ovaj kamp veoma dobro organiziran, te iako u istome djeluju volonteri Crvenog križa, različitih vjerskih i nevladinih organizacija i sl., PASTIR nije odustao da i sa skromnim donacijama pomogne ljudima koji bježe od nasilja i rata. U nekoliko navrata PASTIR je donirao Crvenom križu  potrebnu humanitarnu pomoć, te su se volonteri PASTIR-a i sami uključili u podjelu iste.

Više o radu PASTIR-a možete vidjeti na facebook stranici Protestantski samaritanski rad

Odgovori