PRIOPĆENJE: HKK O MEDIJSKOJ MANIPULACIJI

Hrvatska kršćanska koalicija smatra kako se u čitavom slučaju radi o gruboj medijskoj manipulaciji pa je stoga zahtjev za smjenom ili ostavkom Predraga Šustara bespredmetan i nepotreban.

Naime autori članka (intencionalno ili zbog ignorancije) zanemaruju ne malen broj činjenica, zato tvrdimo da je internetski članak u službi ateističke propagande, a ne zaštite digniteta znanstvene metode te znanosti i obrazovanja općenito.

Mnogi veliki i relevantni znanstvenici zaslužni za najveća znanstvena otkrića kako u prošlosti tako i danas su po svom svjetonazoru bili teisti. Teorija Velikog praska i teorija evolucije ne mogu utvrditi pitanje Božje opstojnosti niti dokazati suprotno. Kuriozitet je da upravo teorija Velikog praska dokazuje da svemir ima svoj početak, što je za razliku od teze o vječnom svemiru koja je prije nje bila općenito prihvaćena, kompatibilna s teističkim svjetonazorom. Činjenica je da biološka evolucija, kako ju opisuje neodarvinistička teorija, ne može biti znanstveni dokaz da je teizam kao svjetonazor neistinit ili neznanstven, niti dokazuje da je ateizam istoznačan znanosti. Ateizam je legitimna filozofska i vjerska pozicija, a ni u kojem slučaju empirijski dokazana teorija ili znanstvena činjenica. Teza da su znanost i znanstvene teorije jedini legitimni izvor spoznaje te kao takve jedine validne i dostatne za opis svijeta, uopće nije znanstvena već filozofska teza. Stoga bi se ateisti umjesto svojatanja znanosti i posuđivanja termina i značenja iz teističkog svjetonazora, umjesto služenja propagandom i denunciranjem te čistom retorikom ispražnjenom od bilo kakvog ontološkog sadržaja, trebali potruditi i sami stvoriti koherentan svjetonazor koji neće počivati na svojatanju znanosti, i posljedično tome, iz rasprave a priori isključivati bilo koji drugi diskurs ili paradigmu. Implicirana teza da je i poglavar Rimokatoličke crkve prihvatio znanstveno objašnjenje nastanka svijeta nasuprot pseudoznanstvenom objašnjenju koje u svom članku zastupa ministar Šustar i koji valjda ima za cilj uvjeriti da je i sam papa odbacio teizam, ne zaslužuje nikakav ozbiljan komentar.

Hrvatska kršćanska koalicija potiče dijalog i toleranciju te znanstveno istraživanje lišeno utjecaja svake ideologije ili religije, pa tako i ateizma. Prirodne znanosti nemaju instrumentarij za utvrditi pitanje postojanja Boga, niti imaju mogućnosti dokazati da je ateizam jedini racionalni, znanstveno verificirani svjetonazor.

Za Hrvatsku kršćansku koaliciju,

Goran Punda

 

  • IPA
  • HRVATSKA KRŠĆANSKA KOALICIJA

 

Odgovori