BOG ME JE POSLAO DA SLUŽIM ROMSKOM NARODU

Intervju vodio: A. Pehlić

Razgovaramo s Alenom Rankovićem, studentom teologije na Protestantskom teološkom učilištu “Mihael Starin” i propovjednikom-laikom pri Protestantskoj Reformiranoj Kršćanskoj Crkvi u Kapelni. Prije nešto više od godinu dana ova župa dobila je svoju kapelicu u kojoj se traži mjesto više. Većina župljana pripadaju romskom narodu, iako to u početku nije tako zamišljeno.

Gospodine Alene, vi ste student teologije i propovjednik-laik pri PRKC. Kako ste i kada ste se odlučili na rad s manjinskom romskom zajednicom?

Da  bih odgovorio na ovo pitanje moram se vratiti nekoliko godina unazad, točnije oko 30 godina. Moj prvi kontakt s Romima je bio kada sam imao 15 godina. Od tog vremena pa do danas romski narod je dio moga života. Imao sam dobrog prijatelja koji me je vodio u romska naselja, gdje sam upoznao njihovu kulturu i način života; tako da slobodno mogu reći da su Romi uvijek bili  dio moga života i vjerujem da je moj odnos s njima dio Božjeg plana.

11141337_1656567064577294_8812381356896627595_n.jpg
Radosni župljani nakon bogoslužja

Danas sam propovjednik-laik pri Protestantskoj Reformiranoj Crkvi u Kapelni gdje su većina župljana zapravo Romi. Ipak moram istaknuti da naš prvobitni plan, između biskupa Jasmina Milića i mene, nije bio osnovati “romsku crkvu”, međutim s vremenom su Romi počeli dolaziti na naša bogoslužja. Osjetio sam da Bog ima plan za mene i romski narod. Počeo sam obilaziti Rome u našem mjestu a i šire, govorio sam im o Isusu a svake nedjelje ih je bilo sve više na bogoslužju. Bog ih zove k sebi, a ja samo želim biti poslušni sluga Božji.

Po kanonima PRKC Protestantska crkvena općina u Kapelni ima status misijske župe, kako izgledaju vaša bogoslužja i kako su laici uključeni u bogoslužje?

 

11391507_1666831780217489_7861024771576002295_n.jpg
Bogoslužje u Kapelni

Bogoslužja imamo svake nedjelje u 17 sati a kada su topliji dani također imamo i Jutarnju molitvu.Na nedjeljnim bogoslužjima, ovisno od toga koja je nedjelja kroz godinu, ili ako je neki od blagdana, održavamo i Večernju molitvu. Laici su uključeni  u liturgiju tako da čitaju Riječ Božju poput lektora a služe i u ostalim laičkim službama.

Po vašoj procjeni, koliki je postotak Roma u Kapelni koji se okupljaju na nedjeljna bogoslužja?

Po mojoj slobodnoj procjeni mislim da 70% Roma dolazi na naša bogoslužja. Moram ovdje istaknuti da je naše selo relativno malo,broji oko 300 stanovnika, od toga Roma ima oko 60. Važno je reći da se na našem bogoslužju često traži i mjesto više. Bogu hvala!

Kakva je demografija crkve? Ima li više mladih ili starijih pripadnika Protestantske reformirane crkve u Kapelni?

Drago mi je da ste me to pitali. Naša župa može se pohvaliti velikim brojem djece a i mladih. Na bogoslužja dolaze djeca od svoje 5 godine a ima i mlađih. Također su tu i tinejdžeri i oni malo stariji. Na nedjeljnim bogoslužjima bude dvadesetero djece i mladih,za nas je to veliki blagoslov. Stoga slobodno mogu reći da smo mi crkva mladih, jer i oni stariji nemaju više od pedeset godina.

Održavate školski vjeronauk. Koliko ih pohađa vjeronauk?

Kao što ste i rekli, u sklopu naše župe održavamo i školski vjeronauk svake subote u 11 sati.

1935849_1735962716637728_237550120273850432_n.jpg
Božićna predstava u režiji najmlađih

Naš vjeronauk trenutno pohađa devetero djece, ali od sljedeće školske godine dobivamo još tri učenika. Također ovdje moram istaknuti da na naš vjeronauk dolaze i djeca koja nisu kod nas upisana na vjeronauk, tako da često bude dvadesetak djece na satu vjeronauka. Važno je primijetiti da su na naš vjeronauk upisana i djeca roditelja koji nisu naši župljani. Sve u svemu, velika je to radost i blagoslov za našu zajednicu.

S kojim izazovima se kršćanski Romi danas susreću?

Moje osobno viđenje je, a vjerujem i većine, da kršćanski Romi u ostalim denominacijama ne nalaze sebe, tj. često nisu prihvaćeni kao ravnopravni.U našem malom selu naša župa se trudi to promijeniti, želimo pokazati prijateljima Romima da su dobrodošli u našu zajednicu. Što se tiče međuljudskih odnosa u selu između Roma i ostalih stanovnika,tu je selo bilo podijeljeno. Ipak, dolaskom Roma u našu župu ljudi su počeli mijenjati svoje mišljenje o tom narodu a i Romi sami nastoje promijeniti neke svoje stare životne navike.

Osobno i skoro svakodnevno posjećujem romske obitelji gdje razgovaramo o svemu a prvenstveno o Bogu, o kršćanskom životu. U početku kao i svagdje bilo je teško ali uz  Božju pomoć romski narod dolazi Bogu i mijenja svoj način života. Također bih ovdje naglasio da naši Romi u Kapelni žive od socijalne pomoći jer posla nažalost nema, ne samo za njih nego i za ostali narod. To je vrijedan narod, koji se iskreno trudi poboljšati svoj status ali kao što sam i rekao posla nema pa su prisiljeni biti na socijalnoj pomoći. U sklopu naše crkve PRKC postoji i humanitarna organizacija PASTIR – Protestantski samaritanski rad, koja također pomaže i našim Romima u zajednici ali i ostalim potrebitima u našem mjestu.

Kakvi su planovi za budućnost župe?

Plan je prepustiti sve u Božje ruke i moliti za njegovu milost da još mnogi dođu Kristu i prihvate Njega za spasitelja. Naravno, osobno se molim za rast naše župe i vjerujem da Bog ima plan za još puno stanovnika Kapelne da se pridruže Crkvi. 11013431_1686585981575402_1004125102412037167_n.jpgU skoroj budućnosti imati ćemo krštenje i konfirmaciju, to je što se tiče duhovnog plana a što se tiče materijalnoga, planiramo ove godine promijeniti crijep na crkvi, jer je stvarno u lošem stanju, zatim ako se bude mogla osposobiti nova prostorija za vjeronauk jer postojeća nam je hvala Bogu mala. Sve to neka bude Bogu na slavu. I za kraj,zamolio bih sve čitatelje da se mole za mene i za crkvu u Kapelni. Božji blagoslov!

 

  • IPA

 

Odgovori