LUTERANI I KATOLICI U ZAJEDNIČKOJ LITURGIJI?

Autor: A. Pehlić

Svjetski luteranski savez i Katolička Crkva produbili su svoj odnos kako bi omogućili zajedničko bogoslužje povodom 500. obljetnice Reformacije. Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana i Svjetski luteranski savez potvrdili su u Ženevi i Rimu da se bogoslužje može služiti na temelju zajedničke liturgije.

Pismo kardinala Kurta Kocha, predsjednika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, i glavnog tajnika Svjetskog luteranskog saveza Martina Jungea, poziva luteranske crkve i Katoličku biskupsku konferenciju da koriste objavljeni vodič kao temeljnu pripremu za obilježavanje Dana reformacije 2017. godine u Lundu.

Vodič je objavljen pod naslovom “OD SUKOBA DO ZAJEDNIŠTVA” i temeljen je na “5 ekumenskih imperativa” koje su ove dvije crkve usvojile.

PRVI IMPERATIV: Katolici i luterani trebaju temeljiti svoje odnose na onome zajedničkome a ne na razlikama.

DRUGI IMPERATIV: Katolici i luterani moraju dopustiti da ih međusobni susreti transformiraju kako bi se vjera zajednički mogla svjedočiti.

TREĆI IMPERATIV: Katolici i luterani trebaju se posvetiti traženju vidljivog jedinstva, definirati konkretne korake, i kretati se njima.

ČETVRTI IMPERATIV: Luterani i katolici trebaju zajedno otkrivati snagu Evanđelja Isusa Krista za ovo naše vrijeme.

PETI IMPERATIV: Katolici i luterani trebaju zajednički svjedočiti milost Božju u objavi i službi svijetu.

Iako nezadovoljnika ima s obje strane, čini se da će Papa Franjo nazočiti bogoslužju 31.10.2017. godine u Švedskoj. Također je teško za reći kako će zajednička liturgija izgledati no jasno je da katolički i luteranski svećenici neće biti u koncelebraciji. Vjerujemo da će bogoslužje proći bez euharistijskog slavlja, ili će svećenici ove dvije crkve služiti na odvojenim oltarima kako je to slučaj u nekim zajedničkim luteransko-katoličkim crkvama u Njemačkoj gdje postoje dva odvojena oltara, jedan za katolike a drugi za protestante (EKD).

Nadamo se da ćemo krajem godine imati prilike vidjeti definiranu “zajedničku liturgiju” koja će se odvijati u Švedskom gradu Lundu sljedeće godine. Ove dvije crkve će prije toga imati još puno posla u kreiranju bogoslužja.

 

  • IPA
  • SVJETSKI LUTERANSKI SAVEZ
  • PAPINSKO VIJEĆE ZA PROMICANJE JEDINSTVA KRŠĆANA

Odgovori