EPISKOPALNA CRKVA ĆE GLASATI! CRKVA UGANDE: “OVO JE TEŠKA IZDAJA”

Autor: A. Pehlić

Episkopalna Crkva (TEC) potvrdila je svoj dolazak na ovogodišnji sastanak Anglikanskog savjetodavnog vijeća (ACC) te je odlučila u potpunosti sudjelovati pri donošenju odluka. Time se ova provincija suprostavila odluci primasa koji su početkom godine u Canterburyu donijeli odluku o njenoj suspenziji. Podsjećamo na odluku primasa da Episkopalna Crkva ne može predstavljati Anglikansku zajednicu u ekumenskim i međureligijskim tijelima u sljedeće tri godine, te ne smije imati glas pri donošenju odluka vezanih za doktrinu i uređenje Crkve. Suspenzija Episkopalne Crkve posljedica je ređenja osoba u istospolnim zajednicama i mijenjanja liturgije vjenčanja kako bi se homoseksualni parovi mogli vjenčati u toj anglikanskoj provinciji.

Budući da će Episkopalna Crkva u potpunosti sudjelovati u Anglikanskom savjetodavnom vijeću, nadbiskup Ugande preuzvišeni Ntgali odlučio je bojkotirati sastanak u Zambiji zakazan za travanj ove godine.

Nadbiskup je izjavio da je stav Crkve Ugande jasan i da ova provincija neće sudjelovati u sastancima Anglikanske zajednice sve dok se ne obnovi “božanski red i uređenje” u Crkvi. Obratio se javnosti riječima: “Braćo i sestre u Kristu, ovo je kao da smo se vratili u 2003. godinu, ponovo smo izdani od strane vodstva. Primasi su odlučili disciplinirati Episkopalnu Crkvu a sada vidimo da Anglikanska zajednica nema volje da tu odluku sprovede. Ovo je nova i teška izdaja.

Anglikansko savjetodavno vijeće je neovisno od odluka primasa te je vođeno vlastitim statutom. Canterburyski nadbiskup tradicionalno je predsjednik Vijeća.

 

  • CRKVA UGANDE
  • ANGLICAN INK

 

Vezane vijesti:

PRIPOPĆENJE PROTESTANTSKE REFORMIRANE KRŠĆANSKE CRKVE U RH POVODOM ODLUKE PRIMASA ANGLIKANSKIH CRKAVA O SUSPENZIJI EPISKOPALNE CRKVE U SAD

PRIOPĆENJE NADBISKUPA FOLEYA BEACHA O SUSPENZIJI EPISKOPALNE CRKVE SAD

Odgovori