CRKVA JUŽNE AFRIKE: LGBT KRŠĆANI U POTPUNOSTI SU DIO CRKVE

Anglikanska Crkva Južne Afrike rekla je “NE” homoseksualnim brakovima ali je zadržala poziciju da su svi kršćani, bez obzira na spolnu orijentaciju, u potpunosti dio Tijela Kristovog – Crkve.

Od 13. do 18. veljače zbor biskupa Južne Afrike okupio se radi dogovora oko ove teme. Iako neke provincije rado podilaze LGBT lobiju, Anglikanska Crkva Južne Afrike je odlučila izdati službeno priopćenje:

Knjiga zajedničkih molitava potvrđuje brak kao svetu instituciju i cjeloživotno partnerstvo jednog muškarca i jedne žene; stoga se istospolno partnerstvo ne može smatrati brakom. Na temelju ovoga naše svećenstvo ne može blagosloviti takve zajednice, niti naši svećenici smiju biti dio istospolnih zajednica.

Ovime je Anglikanska Crkva Južne Afrike definirala svoja uvjerenja, iako su neki od svećenika tražili da se LGBT osobama u istospolnim zajednicama omogući služba unutar provincije. Anglikanska Crkva Sjeverne Afrike ovime je potvrdila Lambetsku rezoluciju 1.10. iz 1998. godine koju su potpisale sve članice Anglikanskog zajedništva, no kao što smo vidjeli u slučaju Episkopalne Crkve, te se odluke ne drže sve provincije.

 

  • ANGLIKANSKA CRKVA JUŽNE AFRIKE
  • ANGLICAN INK

Odgovori