KNEŽEVIĆ: VJERSKE ZAJEDNICE DOPRINOSE ODRŽAVANJU “ZAMRZNUTOG KONFLIKTA” U REGIJI

U Novom Sadu na promociji prvog dijela dokumentarnog serijala “Religije, nacionalizam i kultura sjećanja”,  koji je snimljen pod pokroviteljstvom američke Nacionalne zaklade za demokraciju, direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević izjavio je da vjerske zajednice na prostoru bivše Jugoslavije doprinose održavanju atmosfere “zamrznutog konflikta”, jer imaju selektivni pristup prema nedavnoj ratnoj prošlosti:
Kada je nedavna prošlost u pitanju, među vjerskim zajednicama vladaju dijametralno suprotni stavovi, kada je u pitanju odnos prema zločinima i žrtvama. Selektivni pristup je nažalost i danas dominantan. Vrlo je opasan taj radikalno suprotstavljeni stav jer su vjerske zajednice vrlo utjecajne.

Profesorica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dubravka Valić Nedeljković ocijenila je da je u javnom diskursu odnos prema drugom i drugačijem stalno negativan i ocijenila da je to nažalost postalo normalno. Izjavila je da se u Srbiji narušava načelo odvojenosti države i crkve te ocijenila da je primjer za to sahrana patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavla, koja je bila “državna sahrana“.

Ne sumnjam da je on bio veliki čovjek ali to nije razlog da se narušava načelo odvojenosti države i crkve. Također, inauguracija novog patrijarha (Irineja) je bila pravljena po modelu i ikonografiji kao za izbor predsjednika države“, navela je Dubravka Valić Nedeljković.

Filozof i religiolog Miroslav Keveždi rekao je da u Srbiji postoji oko osam posto posvećenih vjernika koji redovito odlaze u bogomolje ali je mnogo veći broj onih koji su samo deklarativni vjernici. On je ocijenio da je na prostoru bivše Jugoslavije i danas na snazi ​​”smrtonosna kombinacija” nacionalističkih ideologija i religija.

Psiholog Aleksandar Šibul ocijenio je da nema budućnosti bez suočavanja s prošlosti i rekao da je Balkan regija u kojem žive nacije koje su u konfliktima i u kojem su se događala zlodjela o kojima se poslije toga nije govorilo. Ustvrdio je da u regiji nema autentičnih i pokajničkih isprika koje bi mogle izazvati reakciju i pozitivne promjene.

koji je snimljen pod pokroviteljstvom američke Nacionalne zaklade za demokraciju.

12512453_966596376763727_2788548710758007456_n

 

  • RADIOTELEVIZIJA VOJVODINE

Odgovori