GAFCON: CANTERBURY JE PROŠLOST A JERUZALEM BUDUĆNOST!

Autor: A. Pehlić

Presjednik GAFCON-a preuzvišeni Eliud Wabukala poslao je pastoralno pismo ocima biskupima unutar Svjetskog Zajedništva Konfesionalnih Anglikanaca (GFCA). U pismu je ustvrdio kako je Canterbury prošlost, a Jeruzalem budućnost pravovjernog anglikanizma. Podsjetimo da je GAFCON oformljen kao protuteža liberalnim provincijama 2008. godine u Jeruzalemu.

Predsjednik GAFCON-a i primas Kenije priznao je kako je odluka Episkopalna Crkve o sudjelovanju na sastanku Anglikanskog Savjetodavnog Vijeća (ACC) dodatno urušila odnose unutar anglikanskih struktura.

Ovoga travnja na saboru primasa GAFCON-a razgovarat ćemo o ovim problemima, no moram istaknuti kako budućnost GAFCON-a mora biti usmjerena prema Jeruzalemu. Iako poštujemo Canterbury kao majku Stolicu Anglikanske Zajednice ipak se mora znati da smo u Jeruzalemu potvrdili našu nadu u Krista i istinitost Biblije.

Jeruzalemska izjava i deklaracija izražavaju temeljne istine koje nas i danas vode. Tokom širenja krivoga evanđelja u Anglikanskoj Zajednici (…) imamo dužnost odbiti autoritet onih koji riječima i djelima niječu pravovjerje.

Preuranjeno je reći da se ovime GAFCON priprema za trajno odvojenje od Canterburya. Ipak, važno je za napomenuti kako se po neslužbenim informacijama unutar GAFCON-a nalazi oko 70% anglikanskog kršćanstva. Svakodnevno sve više anglikanskih biskupija pristupa ovoj konzervativnoj struji.

Jeruzalemsku deklaraciju pročitajte ovdje

  • GAFCON
  • GFCA
  • VIRTUE ONLINE

 

VEZANE VIJESTI:

EPISKOPALNA CRKVA ĆE GLASATI! CRKVA UGANDE: “OVO JE TEŠKA IZDAJA”

 

Odgovori