BISKUPI KANADE REKLI “NE” ISTOSPOLNIM BRAKOVIMA

Autor: A. Pehlić

Zbor biskupa Anglikanske Crkve u Kanadi sastao se od 23. do 26. veljače i odlučio zaustaviti rad na liturgiji istospolnog vjenčanja. Na trodnevnom sastanku donesen je zaključak kako Zbor biskupa neće podržati prijedlog u dvotrećinskoj većini koliko je potrebno da se donese odluka. Stoga ovaj prijedlog neće biti predstavljen na Generalnoj sinodi koja se sastoji od tri reda – laičkog, svećeničkog i biskupskog.

Na Generalnoj sinodi 2013. godine donesena je dvotrećinska odluka da se započnu razgovori o liturgiji za istospolna vjenčanja. Generalna sinoda bi tako izglasala istospolne brakove da je Zbor biskupa pozitivno odgovorio. Budući da bi na Generalnoj sinodi ovaj prijedlog imao samo 1/3 glasova odlučeno je da se zaustavlja rad na liturgiji istospolnih vjenčanja i o tome neće biti rasprave na Generalnoj sinodi.

“Nakon tri dana diskutiranja o promjeni liturgije, tako da može poslužiti i istospolnim parovima, primijetili smo da prijedlog neće biti podržan od 2/3 biskupa kako kanoni zahtijevaju”, u izjavi je također dodano da Zbor biskupa “trenutno nije u mogućnosti raspoznati što Duh govori crkvi”.

Nadodajmo da je Episkopalna Crkva SAD uvela istospolnu liturgiju čime je prekršila Lambetsku rezoluciju 1.10 pa je sukladno tome sankcionirana, odnosno suspendirana na 3 godine. Odluka primasa u Canterburyu je zasigurno bila ključni faktor za odustajanje od istospolnih brakova u Anglikanskoj Crkvi Kanade.

 

  • ANGLIKANSKA CRKVA KANADE
  • ANGLICAN INK

Odgovori