SVJETSKI MOLITVENI DAN – KUBA

OSIJEK – Večeras 4. ožujka u nekoliko hrvatskih gradova održavaju se ekumenske molitve žena. U crkvi Svetoga Josipa Radnika u Osijeku održana je ekumenska molitva žena pod geslom: “TKO PRIMA DJECU, MENE PRIMA“. Ovogodišnju molitvu organizirale su žene iz Kube. Ova molitva se od 1927. godine održava prvog petka u ožujku a u Osijeku organizator je Svjetski molitveni dan – ogranak Osijek.

Molitveno zajedništvo započele su žene u Americi 1887. godine. Ove godine se posebno moli za žene na Kubi. Molitve su prvenstveno upućene Bogu na temelju lošeg ekonomskog stanja, prava žena, ali i općenitog lošeg odnosa prema ženama u toj državi. U Kubi je prvi ovakav susret održan 1930. godine, dok danas sudjeluje preko 30 denominacija u cijeloj zemlji.

Domorodačko stanovništvo Aravaki Karipskim je morem pristiglo iz Venezuele i Gvajane. Trgovina robljem u 16. stoljeću dovela je novo stanovništvo u zemlju i njihovo miješanje stvorilo je izraz kreoli, što znači muškarci i žene rođeni na kubanskom tlu. Prema popisu stanovništva iz 2012. godine 64% kubanaca su bijelci, 9% su crnci i 26% mestici. Kuba je druga zemlja po broju crnačkog i mestičkog stanovništva u Latinskoj Americi.

Mariera Trueba Castro, autorica ovogodišnje slike napisala je: kuba.jpg

Mi smo na stalnom putovanju. Ljudska bića, koja sam zamislila kao majku i dijete, uživaju u šetnji selom, što je prirodno okruženje za djecu na Kubi. Gledajući sliku možemo se zamisliti nad krivom pretpostavkom da je za svako kretanje potrebna odrasla osoba koja vodi dijete. Zašto nam je tako teško zamisliti djecu koja vode odrasle pokazujući im svemir. No uistinu, jedino nas Isus može voditi u takvoj šetnji

Ekumenskoj molitvi u Osijeku pridružile su se žene iz Protestantske Reformirane Kršćanske Crkve, Evangeličke Crkve, Baptističke Crkve, Rimokatoličke Crkve i Grkokatoličke Crkve. U ime Protestantske Reformirane Kršćanske  Crkve sudjelovala je  Tamara Milić, Evangeličke Crkve Jarmila Janoška i Božena Vincetić, Baptističke Crkve Ana Slišković, Rimokatoličke Crkve Lidija Obad, Natalija Velić, Tatjana Biljan, Brigita Hengl, Spomenka Kovač i Snježana Đukić, Grkokatoličke Crkve Manuela Dudaš (predsjednica osječkog ogranka SMD-a) i Helena Šoban. U projektu je sudjelovala i  Nataša Vukadinović, predsjednica SMD-a-Hrvatska, iz Pravoslavne Crkve.

Osim u Osijeku, Svjetski molitveni dan obilježen je i u Bjelovaru, Rijeci, Vinkovcima, Vukovaru i Zagrebu.

  • IPA

Odgovori