OSNOVAN KOORDINACIJSKI ODBOR PROTESTANTSKIH CRKAVA

U baranjskom mjestu Suza dana 10. ožujka 2016. godine sastali su se predstavnici Protestantske Reformirane Kršćanske Crkve i Reformatske Kršćanske Crkve Mađara u Hrvatskoj predvođeni biskupima Jasminom Milićem i Janosem K. Kettosem. IMG_4055.JPG
Na sastanku se razgovaralo se o proslavi 500. obljetnice Reformacije koja se u svijetu obilježava iduće 2017. godine. U tome cilju osnovan je “Koordinacijski odbor protestantskih crkava za pripremu obilježavanja 500. obljetnice Reformacije“. Upravo na prostoru Slavonije i Baranje nalaze se najstarije protestantske župe koje kontinuirano djeluju od vremena Reformacije – od 16. stoljeća. Te župe danas djeluju u sastavu gore navedenih crkava.

Dogovoreno je da će početak obilježavanja započeti u Karlovcu oko Dana reformacije ove godine. Tijekom 2017. godine svečanim bogoslužjima, predavanjima, izložbama i ostalim prigodnim sadržajima obljetnica će se obilježiti u Tordincima gdje se nalazi najstarija hrvatska protestantska župa i gdje je održana prva protestantska sinoda 1551. godine; u Kneževim Vinogradima gdje je održana glasovita sinoda 1576. godine; te u Zmajevcu gdje se u 16. stoljeću nalazilo prvo protestantsko teološko učilište na ovim prostorima. Ova svečanost će se obilježiti i u drugim mjestima prigodnim programima a o čemu će Koordinacijski odbor protestantskih crkava na vrijeme izvijestiti javnost.

  • IPA

Odgovori