VIDEO: USKRSNA PORUKA BISKUPA PRKC

 

Kristovo Uskrsnuće najslavniji je događaj u povijesti ljudskoga roda.  Onoga koji je život dao da bi smo mi život imali, smrt nije mogla u svojim okovima zadržati. Nema ga među mrtvima, živ je! Uskrsnuo je kako je i rekao.

Shvaćajući važnost Kristovog uskrsnuća, rana je Crkva tjedno slavila Uskrs. I danas, svake nedjelje, kršćanska se zajednica okuplja slaviti Kristovo Uskrsnuće. Ovaj najvažniji događaj u zemaljskoj službi Isusa Krista temelj je naše vjere, jer „Ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je vjera naša“. Upravo zato je Nedjelja tjedni blagdan kršćanske Crkve koji nas opetovano podsjeća da je naš Uskrsli Gospodin živ.  Stoga kršćansko nedjeljno bogoslužje trebamo promatrati ne kao religijsku obvezu, već kao radosni susret s Kristom koji u nama želi iznova, iz tjedna u tjedan, zapaliti plamen Njegove Riječi kako bi smo svaki dan našega kršćanskoga života u Njegovom svjetlu hodili. Nedjeljni susret u  nama treba pobuditi radost, kako bi smo i mi, slušajući Njegovu riječ, zajedno s učenicima na putu u Emaus uskliknuli: „Nije li srce gorjelo u nama…“. U današnje se vrijeme zajedništvo oko Riječi i Euharistije zanemaruje, ili zamjenjuje tobože nekim individualnim pristupom Bogu u kojem je bogoslužje nepotrebno. No kršćanin uvijek treba imati na umu da je Bog stvorio čovjeka za zajednicu. Crkva, kao zajednica Božjega naroda pozvana je zajednički Boga proslavljati, zajednički Božju Riječ razmatrati, te u euharistijskom zajedništvu svjedočiti da je jedno tijelo u Gospodinu. Stoga, nemojmo zanemariti tjedni blagdan Kristova Uskrsnuća, te ga posvetimo Gospodinu, jer to je dan „kojega stvori Gospodin, radujmo se i kličimo u njemu“.

Krist nas raduje i godišnjom svetkovinom Njegova Uskrsnuća.  Za kršćanina je to radosna prigoda ne samo da praznuje, već i da svjedoči Uskrsloga. Društvo u kojem živimo treba Uskrsnu nadu.  Mi ju možemo svjedočiti samo ako smo sami upoznali Uskrsloga.  Prenijeti drugima radost kršćanske vjere može samo onaj koji je i sam radostan u Gospodinu.  A Uskrs nam daje nebrojene razloge za radost.

Iznova u medijima čujemo o Uskrsu kao najvećem Katoličkom (misli se dakako  na Rimokatoličku crkvu) blagdanu. No, Uskrs je najveći kršćanski blagdan. Njega slave svi kršćani. Ovih dana Zapadni kršćani, Rimokatolici, Starokatolici i Protestanti, kao i Istočni grkokatolički kršćani. Nešto kasnije, držeći se tzv. Istočne pashalije, slavit će ga Pravoslavni. Stoga svim kršćanima koji ovih dana slave Kristovo uskrsnuće, želim sretan i blagoslovljen Uskrs, te da Uskrsli Krist živi u nama i po nama.

+ Jasmin Milić

Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

 

 

Odgovori