KOLUMNA: KOORDINIRANI PRIMITIVNI MARŠ LJEVICE I DESNICE KROZ INSTITUCIJE I DRUŠTVO

Autor: Ivan Brodić

Sav primitivizam hrvatske javne scene došao je do izražaja u koordiniranoj akciji ljevice i desnice protiv jedne ljudske, emotivne i posve legitimne reakcije na zločin koji se jučer dogodio u Bruxellesu i pokazao kako je sve manje razlika između ta dva pola političke scene.

Ne bojimo ih se, naš je Bog pobijedio smrt, sporni je Twitter status europarlamentarke Marijane Petir i to ne zbog nedopustive nepismenosti, nego zbog poruke. Napali su je sa svih strana. Od ateističke ljevice, preko interreligiozne liberalne hermeneutike, preko lažnih ekumenista koji zagovaraju nekoliko puteva prema vječnosti, pa sve nove europske desnice. Nije to ništa nova, tzv. ljevica i desnica često su u povijesti zajedno nastupali protiv zajedničkih neprijatelje. Javna scena, kultura, školstvo i borba protiv privatne ekonomske inicijative njihovo je bojno polje, na kojem žele razoriti sve ono što se ne uklapa u njihovo shvaćanje svijeta. Na ruševinama izgradit će novi poredak. Tako je bilo kada su razni opasni gulamferi dolazili iz ezoterijskih krugova barunice Oršić, tako je i danas kada se novi poredak želi stvoriti na temeljima londonskog hrama Augusta Comtea.

Kršćanstvo bez Boga, Europa bez kršćanstva, njihov je bojni poklič. Paradoks svih svjetskih nestabilnosti, gospodarskih kriza, terorizma, a sada i migrantskih valova jest to što su ljudi kao odgovor na neslobodu spremni prihvatiti još manje slobode, kad god ih neki populist (poput onog tajkunskog klauna u SAD-u ili nekih ostrašćenih stranaka u usponu u Europi) uvjeri kako će se za to pobrinuti, uz obavezno okrivljavanje bilo establishmenta, kapitala ili nekih društveno ukorijenjenih normi. Marijana Petir upravo je takvim tendencijama pokazala crvenu krpu. Naš Bog je pobijedio smrt, rečenica je koja ateističku ljevicu i politeističku desnicu mora izluđivati.

Pojasnit ću pojam politeističke desnice, sve je započelo Augustom Comteom i njegovom pobunom protiv Augustinove Države Božje, a završava sa Wildersom, Jobbikom, AfD-om ili pak Odinovim vojnicima inspiriranima francuskim filozofom Alainom de Beonistom koji je autor izreke o novom politeističkom poretku Europe i potrebi nacionalne države preuzeti sve funkcije koje joj je slobodno tržište oduzelo. Novac i dobra treba centralizirati u rukama nacionalne države, čiji bi novi establishment trebao biti svećenički stalež boga Mamona? Pri tome on sebe svrstava u desnicu jer je procijenio da na desnoj strani spektra još nije izvojevana pobjeda za novi poredak. Barem tako piše u njegovom Manifestu za novu Europu.

Marijana Petir je, dakle, ne htijući, potpuno nevino i ljudski reagirajući sukladno svome svjetonazoru, zaratila s “novim europskim poretkom” nacionalnih država bez Boga i tržišta. Sukob je to koji se vodi na svim razinama javnog života, ne samo u Europi, nego i kod nas.

Evo, novi broj Nacionala zorno pokazuje koaliciju ljevice i desnice protiv kapitala. Od prvog do posljednjeg retka piše o (Beonistovoj) potrebi države preuzeti sve funkcije koje joj je tržište uzelo, zazivajući obavještajnu zajednicu i “dio kruga Tima Oreškovića” neka prelomi stvari i državnim aktom preuzme upravljanje INA-om. Sve valjda kako bi spasili bivšeg ministra gospodarstva, i njegovu klijentelističku mrežu, od štete koju moraju doživjeti ako propadne arbitraža u slučaju INA-MOL.

Iako se neću umoriti od ponavljanja sve štete ovakvih akcija, takve je stavove u javnosti legitimno zastupati, ta liberalna smo demokracija, bar bi trebali biti. Također je legitimno koristiti privatni medij u takvim akcijama. Ono pak što nije legitimno jest koristiti porezni i parafiskalni novac kako bi se manipuliralo javnošću u bilo kojem smjeru. Samo periodičnim slušanjem javnoga Hrvatskog radija, financiranog parafiskalnim novcem, ova nelegitimna rabota je više nego vidljiva.

Primjerice, prije neki dan u emisiji U mreži prvoga razgovaralo se o političkim odlukama Zlatka Hasanbegovića. Ne samo da u studiju nije bilo nikoga iz Vlade (ispričali su se) nego urednik nije našao pristojnim pozvati nekog novinara ili analitičara koji bi bio afirmativan prema Hasanbegovićevim odlukama.

Kad već dugo vremena niti javni radio niti javna televizija ne žele naciji dati ravnotežu informacije, minimum pristojnosti bi bio dati barem privid druge strane, no to je druga tema.

Vrhunac antitržišnog spina bila je emisija Poslovni tjedan prije dva-tri dana. Nemam pojma je li novinar i voditelj poreznoj upravi prijavio prihod od rada za odnose s javnošću naše elektroenergetske javne kompanije, no mislim kako bi morao. Uz potporu voditelja, urednika, javne televizije i jednog “neovisnog stručnjaka” (zaboravih mu ime) Perica Jukić, predsjednik uprave HEP-a, je izrekao nekoliko gebelsovština.

Vertikalno strukturirane kompanije, kaže on, predane su razvoju tržišta, što, prema njegovim riječima prepoznaje i Unija. Prava je pak istina kako kompanija koja pod jednom upravom kontrolira proizvodnju (dominantno) i distribuciju može biti shvaćena kao monopolist. Procedura EU protiv toga je u tijeku, prema informacijama iz Europske komisije. Posebno će pitanje biti odnos regulatornih agencija prema kompaniji koja je većinski pod kontrolom države. Uspio je izjaviti kako se tvrtka jeftinije zadužuje zato što je vertikalno strukturirana. Prava je pak istina kako je agencija Moody zbog toga spustila kreditni rejting kompanije prije tjedan dana.

Zaključimo, primitivni i nepristojni antitržišni marš, ateističke ljevice i antikršćanske nove europske desnice, na sve institucije europskoga društva traje i ustraje. Marijana Petir i njena vjera u Boga koji je pobijedio smrt samo je osvijestila njihovu mamonističku agresiju kako prema Bogu, tako i prema tržištu. Bojno polje je slobodno izražavanje, na koje nema pravo nitko tko nije zagovornik lijevo-desnog novoga poretka.

Ivan Brodić, studirao povijest i kroatistiku, usavršavao teologiju na Ligonier Connectu, a tržišnu ekonomiju na Mises institutu. Vlasnik tvrtke za izdavaštvo i odnose s javnošću Mali Brod jdoo, vlasnik portala Energypress.net, bloger Večernjeg lista i kolumnist portala Direktno.

Odgovori