VIDEO – USKRSNA PORUKA BISKUPA REFORMATSKE CRKVE MAĐARA U HRVATSKOJ

Biskup Reformatske Kršćanske Crkve Mađara u Hrvatskoj, János Kopácsi Kettős uputio je Uskrsnu poruku iz baranjskog mjesta Kopačevo gdje se nalazi sjedište ove Crkve.

reformatorska-zagNa mjestu današnje reformatske crkve u Kopačevu, prema predaji, već se u IV. stoljeću nalazila crkva koju su izgradili Goti. No, prema prvim poznatim izvorima crkva u Kopačevu izgrađena je u XII. stoljeću. Nakon što je 1666. godine izgorjela u požaru do temelja, na istom mjestu, između 1804. i 1808. godine, sagrađena je nova crkva. Za vremena širenja reformacije u XVI. stoljeću, stanovništvo Kopačeva je među prvima prihvatilo novo učenje. Od tada, Kopačevo je jedna od kolijevki reformatskog kršćanstva ovih prostora. Sadašnji oblik dobila je u godini Mađarske Revolucije 1848. godine. Za vrijeme Domovinskog rata pretrpjela je znatne štete, a u uz pomoć mađarske Vlade obnovljena je 1999. godine.

Uskrsna poruka biskupa Jánosa Kopácsi Kettősa

“Za Uskrsne blagdane ove 2016. godine želim da svi budemo iskreni i duboko vjerni kršćani. Znamo kako je nekima teško vjerovati da je Uskrs blagdan koji je poveznica između čovjeka i Boga. Boga koji je tako ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenog da nitko tko u njega vjeruje ne propadne već da ima život vječni. To je za nas ohrabrenje, smjernica nasuprot smrti u čijem je središtu utjeha je: moj Izbavitelj je živ. Izbavi me iz svih zla iz kojih sam svojom snagom nikad se ne bi znao osloboditi. Izvede me odande, jer me voli, odakle ni sam nisam našao načina za oslobođenje. Nije samo Izbavitelj a pogotovo ne tuđi, nego moj, jer kako i Job kaže: “ On ranjava, ali i ranu povija, udara i svojom zaceljuje rukom. Iz šest će nevolja tebe izbaviti, ni u sedmoj zlo te dotaknuti neće “. Job, 5: 18,19 , te nadalje svjedoči:        „ ja znadem dobro: moj Izbavitelj živi i posljednji će on nad zemljom ustati. A kad se probudim, k sebi će me dići: iz svoje ću puti tad vidjeti Boga. Njega ću kao svojega gledati…“      Job, 19: 25-27a. On je poznavao samo Svevišnjeg, a mi narod novoga Zavjeta znamo da je Božji Jedinorođenac, Isus Krist. On koji se za nas brine i koji nas ljubi, čije Uskrsnuće slavimo i unj vjerujemo. On sve zna o meni i još me želi i drži da sam njegov. Nije samo u tom zemaljskom životu moj Izbavitelj, već i nakon smrti. Stoji nad mojim prahom. Ne želi me osloboditi da se ne pretvorim u prah, jer je to neizbježno. Ali stoji nadamnom. To je dovoljno, to je Milost. Nakon zemaljskog života želi moje raspadljivo tijelo podići tamo gdje je besmrtna duša. Želja mu je da duši koja ugledala Boga dadne i tijelo, ali više ne zemaljsko već duhovno. Vjerovajući u to ne činim bezvjernost, već ne samo vjerujem, ja već znam. Do te spoznaje trnovitim putem me vodi Svemogući. Neka bude za to blagoslovljen što me ipak dovede do cilja. Ovim mislima i biblijskom istinom želim sretne i iskrene Uskrsne blagdane.”

Pogledajte video poruku:

 

 

Odgovori