MEĐUNARODNI DAN ROMA

8. travnja obilježava se Međunarodni dan Roma. Konferencija europskih Crkava (CEC) i Vijeće biskupskih konferencija (CCEE) zajedno su uputili čestitku i apel za zajednički život i prihvaćanje.

“Ohrabrujemo naše kršćanske zajednice u Europi da se nastave brinuti za dobrobit Roma te da aktivno sudjeluju u sprječavanju govora mržnje i socijalne isključivosti. Moramo putovati zajedno. Apeliramo sve zajednice da pozdrave marginalizirane i prihvate njihovo ljudsko dostojanstvo kao dar od Boga. Romski narod sa svojom jedinstvenom tradicijom, vjerom i kulturom također je pozvan da svoje vrijednosti, kao odgovorni građani, donesu u europsko društvo. Romi imaju višestoljetnu tradiciju zajedničkog europskog identiteta i slobode kretanja preko političkih, kulturalnih i religijskih granica. Oni su jedni od autohtonih europskih naroda, ipak bez ravnopravnog položaja u smislu poštivanja i časti koja im se ukazuju. Više od 600 godina nakon njihove migracije u Europu njihovo potpuno prihvaćenje i dalje ne postoji. Činjenica da žive pod diskriminacijom pa čak i progonstvom je sramota za europske zemlje. Nužno je prepoznati njihovu situaciju kroz stoljeća, kako u holokaustu tako i danas te zajednički podijeliti odgovornost za to. Glavni način izlaska iz ove teške situacije Romskog naroda i njihovih obitelji jest učenje, rad i vjera. Njihovo uključivanje je nužni pokazatelj naše opredijeljenosti za zajednički europski identitet i slobodno kretanje ljudi, trgovine i ideja na području Europe.”

Informativna protestantska agencija želi čestitati dan Roma cijelom romskom narodu. 1935849_1735962716637728_237550120273850432_nPosebno nam je drago pozdraviti Protestantsku crkvenu općinu u Kapelni (PRKC) gdje je Romski narod u većini. Neka nas Gospodin Bog sve blagoslovi u nastojanju da se približimo jedni drugima i da zajedno radimo na izgradnji Božjega Kraljevstva.

 

 

Vezane vijesti: Bog me je poslao da služim romskom narodu

  • ceceurope.org
  • IPA

Odgovori