LOŠ POČETAK ANGLIKANSKOG SAVJETODAVNOG VIJEĆA

Sinoć je u Lusaki (Zambija) započeo 16. sastanak Anglikanskog savjetodavnog vijeća koji će trajati do 19. travnja 2016. godine. Anglikansko savjetodavno vijeće jedno je od četiri temelja zajedništva Anglikanske Crkve (ostali temelji su Sastanak primasa, nadbiskup od Canterburyja i Lambetska konferencija). Anglikansko savjetodavno vijeće je tijelo koje okuplja izaslanike (primarno primase i biskupe) svih anglikanskih provincija kako bi se dogovorile smjernice za daljnje djelovanje Crkve.

Ovaj sastanak trebao je biti početak jednog novog anglikanizma koji u sebi nosi klicu povratka na reformiranu i biblijsku vjeru no čini se da je anglikanizam ipak daleko od toga. Nakon što je na sastanku primasa u siječnju ove godine izglasao suspenziju Episkopalnoj Crkvi SAD na tri godine zbog mijenjanja liturgije kako bi udovoljili istospolnim vjenčanjima, drugi temelj jedinstva Anglikanske Crkve, Anglikansko savjetodavno vijeće ipak je udijelilo Episkopalnoj Crkvi pravo glasa i sudjelovanja. Na temelju ove odluke Crkva Nigerije, Crkva Kenije, Crkva Jeruzalema i Crkva Ruande odlučile su bojkotirati sastanak Vijeća. Zbog ovoga, preuzvišeni Justin Welby nadbiskup Canterburyja sinoćnju poruku posvetio je pitanju jedinstva.

Kao anglikanci pozvani smo biti posebnima, ljudi pomirenja koji nalaze autoritet u odnosima, nadilazeći kompleksnosti i različitosti, cijeneći razlike, ljubeći jedni drugi. Pozvani smo biti stupom, svjetionikom Kristove nade.

Justin Welby je ovo izjavio u dobroj namjeri no tradicionalna anglikanska struja zasigurno će imati zamjerke na to da anglikanizam treba pronalaziti autoritet u međusobnim odnosima a ne u Bibliji, odnosno zašto treba cijeniti razlike unutar Crkve ukoliko one nisu biblijski utemeljene. Nakon završetka sastanka Anglikanskog savjetodavnog vijeća imat ćemo više informacija o tome što će se događati u budućnosti i hoće li anglikanizam na temelju ovoga imati jednu Euharistiju ili kao do sada – liberalnu i tradicionalnu.

  • IPA

Odgovori