Na današnji dan pogubljen je Dietrich Bonhoeffer

Njemački protestantski (evangelički) pastor i teolog, Dietrich Bonhoeffer (4.02.1906.-9.04.1945.) bio je angažirani sudionik pokreta otpora tijekom nacističkog režima u Njemačkoj.

Studirao je teološke studije na  Sveučilištu u Tübingenu. Nakon završetka studija, doktorirao je teologiju na Berlinskom sveučilištu  1927. godine, u svojoj 21. godini, a habilitirao je u svojoj 24. godini. Nakon toga odlazi  studirati u New Yorku (SAD) na Union Theological Seminary.  Po povratku u Njemačku, biva zaređen za pastora, 1931. godine, u crkvi Svetog Mateja u Berlinu. Godine 1934./35 bio je pastor njemačke luteranske crkve u Londonu (UK).

Kako  Evangelička (Luteranska) Crkva u Njemačkoj nije reagirala na zločine nacionalsocijalističkog režima, zajedno s nekolicinom svojim istomišljenika i uglednika Evangeličke Crkve, godine 1933. osniva Ispovjedajuću Crkvu koja se snažno protivila nacizmu.  Godine 1935. organizirao je teološko učilište  za pastore Ispovjedajuće Crkve te je bio na njegovu čelu kao ravnatelj (djelovi njegovih predavanja s ovog Učilišta objavljeni su u knjizi Cijena učeništva koja je prevedena i tiskana na hrvatskom jeziku u izdanju Izvora, Osijek).

Zbog svojeg pomaganja Židovima i otpora nacizmu bilo mu je zabranjeno poučavanje i propovijedanje te svaki javni rad. Bio je povezan s pripadnicima Abwehra (Njemačke vojne obavještajne službe) koji su htjeli zbaciti nacistički režim. Godine 1943. biva uhićen od strane Gestapoa . Za vrijeme njegova zatočeništva u vojnom odjelu zatvora Berlin – Tegel nastao je materijal za njegovu znamenitu knjigu, objavljenu 1951. god. Otpor i predanje. Radi se o njegovim pismima roditeljima, propovijedima, pjesmama… (Knjiga je prevedena i na hrvatski jezik u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Zagreb).

Nakon što je propao pokušaj likvidacije Hitlera –  operacija Valkyrie (Srpanjska urota) 1944. godine, premješten je u zloglasni koncentracijski logor u Flossenbürgu gdje je pogubljen vješanjem u zoru 9. travnja 1945. godine, tri tjedna prije oslobođenja grada.

Anglikanska Crkva ga je uvrstila u svoj crkWestminster_Abbey_C20th_martyrsveni kalendar kao mučenika Crkve. Iznad vrata Westminsterske opatije u Londonu nalazi se njegov lik  zajedno s drugim mučenicima Crkve 20. stoljeća (četvrti s lijeva na priloženoj fotografiji). Spomen na ovoga velikana Crkve obilježava se i od strane Protestantske reformirane kršćanske Crkve u RH,  na dan njegova pogubljenja, 9. travnja.

Autor: Jasmin Milić

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

  • IPA

Odgovori