Na današnji dan umro je Philipp Melanchthon

Na današnji dan, 19. travnja 1560. godine, umro je jedan od najznačajnijih reformatora protestantske reformacije i bliski suradnik Martina Luthera, Philipp Melanchthon. Rođen je 16. veljače 1497. u njemačkom mjestu Brettenu. Već 1509. godine odlazi na sveučilište u Heidelberg gdje studira filozofiju, retoriku i astronomiju. Iako je 1512. godine stekao uvjete za stjecanje magisterija, zbog svoje dobi (imao je samo 15 godina), nije mogao dobiti magistarsku diplomu. Odlazi u Tübingen gdje nastavlja studij humanističkih znanosti te uporedo studira i pravo, matematiku i medicinu.

U svojoj 21. godini, dobija poziv od Martina Luthera da predaje novozavjetni grčki jezik  u Wittenbergu. Uz predavanja, Melanchthon završava i studij teologije na istom sveučilištu. Tu se pobliže upoznaje s učenjem Martina Luthera te postaje i njegov bliski suradnik. Bio je nazočan i aktivno sudjelovao na disputaciji u Leipzigu, 1519. godine.

Temeljem Lutherovog učenja, Melanchthon je 1530. godine sastavio i Augsburšku konfesiju koja je i danas službena konfesija odnosno vjeroispovijedanje Evangeličkih (luteranskih) crkava.

220px-Loci-communesAutor je i prve sistematske teologije reformacije  Loci communes rerum theologicarum seu hypotyposes theologicae  (Opća mjesta teologije) objavljene 1521. godine). Uz navedeno, Melanchthon je objavio i brojna druga djela koja su bila značajna za sistematiziranje i razvoj reformacijske misli u 16. stoljeću.

Philipp Melanchthon nasljeđuje  Martina Luthera nakon njegove smrti 1546. Značajno je ovdje spomenuti da su i reformatori s ovih prostora poput Stepana Kiš Segedinca  i drugih surađivali s Melanchthonom. Često se susretao s protivljenjima, pa je tako i Matija Vlačić Ilirik, teolog reformacije hrvatskog podrijetla, smatrao da je Melanchthon u određenim svojim postupcima  zapao u herezu i otpadništvo.

Drugi po redu svećenik u najstarijoj hrvatskoj protestantskoj župi, u Tordincima (koja kontinuirano djeluje od vremena reformacije do danas), Szentantali Gergely (Grgur iz Antunovca) bio je student Philippa Melanchthona 1521. godine u Wittenbergu

Melanchthon umire 19. travnja 1560. godine u svojoj 64. godini života, ostavljajući za sobom značajan doprinos u razvoju reformacijskog učenja. Sahranjen je blizu groba Martina Luthera na groblju u Wittenbergu.

Autor: Biskup Jasmin Milić

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori