JEDINSTVO BEZ TEOLOGIJE – ANGLIKANSKO SAVJETODAVNO VIJEĆE

Anglikansko savjetodavno vijeće zaključeno je jučer 19. travnja 2016. godine. Vijeće je donijelo odluke o zajedništvu i o Episkopalnoj Crkvi SAD.

Sve je započelo vrlo burno i to prije nego li je uopće započelo. Četiri provincije su odbile prisustvovati Vijeću jer je s punim pravom glasovanja i biranja pozvana i Episkopalna Crkva. Podsjetimo da je u siječnju ove godine na sastanku primasa u Canterburyju donesena odluka o suspenziji (odnosno “posljedicama” kako je to nadbiskup Welby nazvao) Episkopalne Crkve zbog uvođenja obrednika za vjenčanja istospolnih partnera. Suspenzija Episkopalne Crkve je određena na tri godine a što znači da ova provincija ne može sudjelovati u doktrinarnim i ekumenskim tijelima Anglikanske Crkve.

Na samome otvaranju Vijeća ponuđen je prijedlog C34 koji između ostaloga govori da će Anglikanska Crkva nastaviti tražiti prikladne načine u kojima će se Anglikansko zajedništvo kretati zajedno u međusobnim odnosima kako među primasima tako i među ostalim tijelima Zajedništva. C34 je zapravo dekontekstualizacija 7. točke zajedničke izjave primasa. Naime odluka primasa je primarno orijentirana na suspenziju Episkopalne Crkve, odnosno na iskvarene odnose unutar Anglikanske Crkve: “Naša jednoglasna želja je da koračamo zajedno. Ipak, zbog ozbiljnosti ovih problema službeno potvrđujemo udaljavanje na period od tri godine u kojem nas Episkopalna crkva ne može predstavljati u ekumenskim i međureligijskim tijelima, te ne smije biti postavljena ili izabrana za djelovanje unutar tijela Anglikanske zajednice. Episkopalna crkva neće biti dijelom zajedničkog odlučivanja u vezi doktrine i uređenja“.

Prijedlog C34 bez punog konteksta mogao je biti prihvatljiv ukoliko se izglasalo prihvaćanje sljedećeg prijedloga – C35 koji traži od Anglikanskog savjetodavnog vijeća istu odluku o suspenziji Episkopalne Crkve kakvu su donijeli i primasi u Canterburyju, odnosno da se “prihvati odluka primasa”. Ipak, C35 je povučen sa dnevnog reda po naputku nadbiskupa od Canterburyja Justina Welbya jer mu je, kako je izjavio, “vrlo drago” što prijedlog može povući budući da je “sve već rečeno u prijedlogu C34“. Ono što ova odluka Vijeća govori anglikanskom svijetu jest da nije važno u što se i kako se vjeruje, odnosno živi, već je važno da se svi izjašnjavaju anglikancima te da prihvaćaju 4 instrumenta zajedništva među kojima je i sastanak primasa, no kako vidimo niti Welby nije siguran trebaju li se odluke primasa prihvaćati. I tako završava ova mučna epizoda koja traje od početka tisućljeća.

Ipak, postoji i nešto pozitivno u cijeloj priči. Nakon sastanka Anglikanskog savjetodavnog vijeća Crkva Tanzanije se odlučila vratiti u GAFCON pokret i trenutno sudjeluje na sastanku primasa GAFCON-a koji se održava u Nairobiju od 18. do 24. travnja.

  • IPA

Vezane vijesti: EPISKOPALNA CRKVA ĆE GLASATI! CRKVA UGANDE: “OVO JE TEŠKA IZDAJA”

Odgovori