KRALJICA ELIZABETA SLAVI 90. ROĐENDAN

Najdugovječnija vladarica Ujedinjenog kraljevstva, britanska kraljica Elizabeta II. danas slavi 90. rođendan. Kraljevski tron nasljedila je sa 27 godina. Sa suprugom Phillipom ima četvero djece, sinove Charlesa, Andrewa i Edwarda te kćeru Anne. Aktivno je sudjelovala i u Drugom svjetskom ratu. Naime, 1945. godine prošla vojnu obuku te se pridružila vojsci i radila kao vozačica i mehaničar u pomoćnim teritorijalnim snagama.

Kraljica je i formalni poglavar Crkve Engleske. Puna titula Elizabete II kao kraljice Ujedinjenog Kraljevstva glasi: “Elizabeta Druga, milošću Božjom, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i njenih drugih kraljevstava i teritorija kraljica, poglavarica Komonvelta, braniteljica vere” (Elizabeth the Second, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of Her other Realms and Territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith).[8] Naslov “braniteljice vere” odslikava položaj monarha kao vrhovnog poglavara Crkve Engleske, koji stoga formalno ima prvenstvo nad nadbiskupom Canterburyja. Izvorna latinska sintagma (Fidei Defensor) nalazi se na svim britanskim novčićima u skraćenom obliku F D ili FID DEF. Te su se skraćenice na britanskim novčićima prvi put pojavile 1714. tokom vladavine kralja Georgea .  (preuzeto s Wikipedie).

TheServantQueenSvoju vjeru u Krista, posvjedočila je u knjizi koja izlazi povodom njezinog 90. rođendana a naslov joj je  Kraljica sluškinja i Kralj kojem služi. U njoj se osvrće na središnju ulogu Isusa Krista u njezinu životu. U istoj svjedoči o Božjoj vjernosti i milosti koju je iskusila u svome življenju i djelovanju.

  • IPA

 

 

 

Odgovori