PRIOPĆENJE PRKC POVODOM IZJAVA DON LUKE PRCELE U NEDJELJNOJ PROPOVIJEDI

Duboko osuđujemo zlouporabu propovijedaonice za prepucavanja, iznošenje političkih stavova, a posebice veličanja zločinačkih režima. To se, nažalost, dogodilo i na današnjoj misi koju je HRT izravno prenosila iz Splita, tijekom koje je don Luka Prcela za vrijeme propovijedi napao predsjednicu Kolindu Grabar – Kitarović zbog njezine izjave da  “NDH nije bila nezavisna i da je bila zločinačka”.

Političke i povijesne ocijene i procijene treba ostaviti političarima i povijesničarima a zadaća svećenika, za propovijedaonicom, jest naviještati Radosnu vijest, tumačiti Božju riječ te služiti svim ljudima bez obzira na njihovu političku ili bilo koju drugu opredjeljenost odnosno pripadnost.

Posebice je začuđujuće što jedan svećenik, koji bi trebao biti autentični primjer slijeđenja Kristova nauka, tijekom propovijedi govori kako “ne može oprostiti” predsjednici na njezinoj gore navedenoj izjavi. Ovakva se izjava ne može svrstati u kršćansku propovijed niti je ona naviještaj evanđelja.

Pozivamo sve navijestitelje Radosne vijesti, u svim kršćanskim Crkvama da ostanu vjerni prenositelji Kristove poruke, te propovijedaonicu koriste isključivo za tu svrhu.

Dr.sc. Jasmin Milić

Biskup Protestantske reformirane kršćanske Crkve u RH

 

 

Odgovori