NA DANAŠNJI DAN, 1551. ODRŽANA PRVA PROTESTANTSKA SINODA U HRVATSKOJ

U slavonskom mjestu Tordinci, gdje se i danas nalazi najstarija hrvatska protestantska župa, održana je 17. svibnja 1551. godine prva protestansta sinoda na današnjem hrvatskom prostoru. Ovaj je datum ujedno i prvi spomen tordinačke protestantske reformirane župe. Sinodu je najvjerojatnije organizirao glasoviti reformator ovih prostora, Mihael Starin.
Poznato nam je da je u to vrijeme župnik tordinački bio Mihael Tordinac, franjevac koji je prihvatio reformaciju, a naslijedio ga je  Szentantali Gergely (Đuro iz Antunovca) koji je 1521. godine studirao u Wittenbergu kod Philippa Melanchthona.
O Sinodi ne znamo puno. No činjenica da se već ove godine sazvao jedan ovako važan skup za daljnje djelovanje i organizaciju protestantizma na ovim prostorima, govori nam da je već postojao veliki broj župa na prostoru Slavonije i Baranje. Osnovana je baranjska biskupija koja je podjeljena u četiri seniorata. Tordinci su bili na čelu Vukovskog seniorata koji se, kako kaže povjesničar LAMPE, prostirao između Save i Drave te je predstavljao Slavonsku Crkvu (Ecclesia Sclavonicae Reformatae) a činili su je vjernici Slaveni ovih prostora.
1508108_10203514726487526_844312111_nViše o Protestantskoj reformiranoj župi Tordinci, njeznom osnutku i djelovanju kroz povijest možete doznati u doktorskoj disertaciji biskupa Jasmina Milića, koji je ujedno i upravitelj ove župe”Povijest reformirane crkve u Hrvatskoj” koju možete naručiti putem e-maila: bishop.jmilic@gmail.com.
O tordinačkoj župi objavit  ćemo u narednom periodu  širi prilog.

 

 

 

 

 

  • IPA

Odgovori