NA DANAŠNJI DAN, 1551. ODRŽANA PRVA PROTESTANTSKA SINODA U HRVATSKOJ

U slavonskom mjestu Tordinci, gdje se i danas nalazi najstarija hrvatska protestantska župa, održana je 17. svibnja 1551. godine prva protestansta sinoda na današnjem hrvatskom prostoru. Ovaj je datum ujedno i prvi spomen tordinačke protestantske reformirane župe. Sinodu je najvjerojatnije organizirao glasoviti reformator ovih prostora, Mihael Starin.

Poznato nam je da je u to vrijeme župnik tordinački bio Mihael Tordinac, franjevac koji je prihvatio reformaciju, a naslijedio ga je  Szentantali Gergely (Đuro iz Antunovca) koji je 1521. godine studirao u Wittenbergu kod Philippa Melanchthona.

O Sinodi ne znamo puno. No činjenica da se već ove godine sazvao jedan ovako važan skup za daljnje djelovanje i organizaciju protestantizma na ovim prostorima, govori nam da je već postojao veliki broj župa na prostoru Slavonije i Baranje. Osnovana je baranjska biskupija koja je podjeljena u četiri seniorata. Tordinci su bili na čelu Vukovskog seniorata koji se, kako kaže povjesničar LAMPE, prostirao između Save i Drave te je predstavljao Slavonsku Crkvu (Ecclesia Sclavonicae Reformatae) a činili su je vjernici Slaveni ovih prostora.

1508108_10203514726487526_844312111_nViše o Protestantskoj reformiranoj župi Tordinci, njeznom osnutku i djelovanju kroz povijest možete doznati u doktorskoj disertaciji biskupa Jasmina Milića, koji je ujedno i upravitelj ove župe”Povijest reformirane crkve u Hrvatskoj” koju možete naručiti putem e-maila: bishop.jmilic@gmail.com.

O tordinačkoj župi objavit  ćemo u narednom periodu  širi prilog.

 

 

 

 

  • IPA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s