NORDIJSKA, NJEMAČKA I ENGLESKA LUTERANSKA CRKVA U EKUMENSKOM DIJALOGU

 

Predstavnici Nordijske luteranske dijeceze susreli su se u travnju 2016. s Neovisnom evangeličkom luteranskom Crkvom Njemačke (SELK) i s Evangeličkom luteranskom Crkvom u Engleskoj kako bi započeli ekumenski razgovor o mogućem zajedništvu.

Nordijska luteranska dijeceza oformljena je 2015. godine i sastavljena je od Evangeličke luteranske misijske dijeceze u Finskoj, Misijske provincije Švedske, i Evangeličke luteranske dijeceze Norveške. Ove tri crkve istupile su iz svojih nacionalnih crkava zbog liberalne teologije i naglašenog sekularizma.

Na sastanku u Helsinkiju najviše se razgovaralo o strukturi crkve. Budući da Evangelička luteranska Crkva Engleske nema biskupa i djeluje po kongregacijskom modelu tražilo se načina da se teološki urede i prihvate razlike kao temelj zajedničkog djelovanja. Sakramenti i evangelizacija također su bile značajne teme.

Iako je ovo samo početak razgovora između ove tri crkve čini se da je Nordijska luteranska dijeceza dobro prihvaćena od strane konzervativnih luterana a time je moguć i ulazak u Međunarodno luteransko vijeće (ILC) koje se ponovno sastaje 2018. godine.

Zajedničku izjavu pročitajte ovdje: http://ilc-online.org/wp-content/uploads/2016/05/2016-Helsinki-Church-Fellowship-talks-minutes.pdf

 

  • ILC

Odgovori