JUSTIN WELBY: MOLITE ZA PRAVOSLAVNU CRKVU

Nakon susreta s patrijarhom Bartolomejom, canterburyjski nadbiskup preuzvišeni Justin Welby pozvao je anglikanske kršćane da mole za nadolazeći svepravoslavni sabor koji bi se trebao, nakon tisuću godina, ovoga mjeseca održati na Kreti. Održavanje sabora je u opasnosti jer su neke od pravoslavnih crkava izjavile da neće sudjelovati ukoliko se ne dogode neke promjene.

Bugarska pravoslavna Crkva izjavila je kako zbog financijskih razloga ne može prisustvovati saboru, te je njihova sinoda izjavila nezadovoljsvo unaprijed određenim mjestima sjedenja patrijarha. Ukoliko se ovi problemi ne riješe Bugarska pravoslavna Crkva neće sudjelovati na ovom povijesnom saboru za pravoslavne kršćane.

Antiohijska pravoslavna Crkva se također oglasila s izjavom da za njih neće biti moguće sudjelovati u saboru ukoliko će tamo biti prisutan patrijarh Jeruzalema s kojim su zbog jurisdikcijskih neslaganja izvan euharistijskog zajedništva.

Sveta sinoda moskovske patrijaršije oglasila se službenom izjavom: “Predlažemo da patrijarh Konstantinopola pričeka sa saborom dok se ne razriješe pitanja zbog kojih crkve trenutno odbijaju zajednički sudjelovati.” Metropolit Hilarion je izjavio da bi bilo bolje održati sabor tek kada se razriješe ova pitanja.

Nadbiskup Welby se nakon sastanka s patrijarhom Bartolomejom obratio Anglikanskoj Crkvi:
Rekao sam patrijarhu Bartolomeju da ću moliti za njega uoči ovog važno pravoslavnog okupljanja. Također s poštovanjem tražim od vas, anglikanaca diljem svijeta, da mi se pridružite molitvama za vodstvo i blagoslov Svetoga Duha vođama Pravslavne Crkve dok se pripremaju za susret na Kreti u okviru svetoga sabora koji će se održati u vrijeme pentekosta 19. lipnja ove godine.

  • ANGLICAN INK
  • CHURCH OF ENGLAND

Odgovori