SVEPRAVOSLAVNI SABOR ZA JEDINSTVO CRKVE

Svečanom liturgijom, kao što je i započeo, završen je Svepravoslavni sabor na Kreti (prvi nakon 787. godine), na kojem je usuglašen zajednički dokument o odnosu Pravoslavne Crkve prema drugim kršćanskim Crkvama i drugim nekršćanskim religijskim zajednicama, a vjernicima je upućena poruka da je jedinstvo Crkve najveća vrijednost svih kršćana.
U priopćenju SPC, koje je potpisao mitropolit Porfirije, stoji da se na spomenutom dokumentu radilo najviše, iz razloga što je, kako kaže, svima jasno da je riječ Gospodnja i molitva da svi jedno budu zapovijed, ali da jedinstvo nije romantičarska i sentimentalna realnost i stvar, i da o njemu treba obavezno trezveno, saborski promišljati.
Zato, duboko osjećajući da je dijalog ne samo potreban, smatramo da ga treba unapređivati i pokušavati u duhu evanđelja, a u skladu sa kanonima i predajom Crkve, koračati ka tom jedinstvu“, navodi se u priopćenju.U isto vrijeme, dodaje se, treba odrediti načine i granice, svaki konkretan korak kako to realizirati, jer jedinstvo treba biti i u istini i u ljubavi.Dokument je potpisan u nedjelju, 26.06.2016., posljednjeg dana Sabora koji je zatvorio carigradski patrijarh Bartlomej u nazočnosti predstavnika gostiju, koji su bili i na početku i na završetku Sabora, iz redova Rimokatoličke Crkve i protestantskih Crkava.

Sa Sabora su, dodaje se, upućene dvije poruke. Riječ je, kako se navodi, o jednom cirkularnom pismu upućenom svim pomjesnim Crkvama na uvid i na recepciju, zato što sve saborske odluke koje su donošene kroz stoljeća, nikada nisu same po sebi bivale konačne, pa je bilo je neophodno da se provjere prihvaćanjem vjernog naroda i punoće Crkve. Pismo sadrži, pored jednog teološkog uvoda o tome što je Crkva, i najvažnije zaključke i teze po svakoj temi kojom se Sabor bavio.

Pored toga, Sabor je uputio kraću poruku vjernom narodu u kojoj se naglašava da je jedinstvo Crkve najveća vrijednost za nas kršćane, a da to jedinstvo Crkve zapravo jest Sabor, realizira se kroz sabornost, a temelji se na utjelovljenom Sinu Božjem, Bogočovjeku Kristu.

Također je naglašeno da kao kršćani ne možemo biti samozaljubljeni i čuvati istinu evanđelja samo za sebe kao svoje vlasništvo, nego je moramo svjedočiti pred svjetom, moramo pružati ruku nade, ruku spasenja, ruku ljubavi i onima koji su blizu i onima koji su daleko.

Sabor je završen svečanom liturgijom koju je služio patrijarh carigradski Bartolomej uz koncelebraciju poglavara svih Crkava.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s