SVEPRAVOSLAVNI SABOR ZA JEDINSTVO CRKVE

Svečanom liturgijom, kao što je i započeo, završen je Svepravoslavni sabor na Kreti (prvi nakon 787. godine), na kojem je usuglašen zajednički dokument o odnosu Pravoslavne Crkve prema drugim kršćanskim Crkvama i drugim nekršćanskim religijskim zajednicama, a vjernicima je upućena poruka da je jedinstvo Crkve najveća vrijednost svih kršćana.
U priopćenju SPC, koje je potpisao mitropolit Porfirije, stoji da se na spomenutom dokumentu radilo najviše, iz razloga što je, kako kaže, svima jasno da je riječ Gospodnja i molitva da svi jedno budu zapovijed, ali da jedinstvo nije romantičarska i sentimentalna realnost i stvar, i da o njemu treba obavezno trezveno, saborski promišljati.
Zato, duboko osjećajući da je dijalog ne samo potreban, smatramo da ga treba unapređivati i pokušavati u duhu evanđelja, a u skladu sa kanonima i predajom Crkve, koračati ka tom jedinstvu“, navodi se u priopćenju.U isto vrijeme, dodaje se, treba odrediti načine i granice, svaki konkretan korak kako to realizirati, jer jedinstvo treba biti i u istini i u ljubavi.Dokument je potpisan u nedjelju, 26.06.2016., posljednjeg dana Sabora koji je zatvorio carigradski patrijarh Bartlomej u nazočnosti predstavnika gostiju, koji su bili i na početku i na završetku Sabora, iz redova Rimokatoličke Crkve i protestantskih Crkava.

Sa Sabora su, dodaje se, upućene dvije poruke. Riječ je, kako se navodi, o jednom cirkularnom pismu upućenom svim pomjesnim Crkvama na uvid i na recepciju, zato što sve saborske odluke koje su donošene kroz stoljeća, nikada nisu same po sebi bivale konačne, pa je bilo je neophodno da se provjere prihvaćanjem vjernog naroda i punoće Crkve. Pismo sadrži, pored jednog teološkog uvoda o tome što je Crkva, i najvažnije zaključke i teze po svakoj temi kojom se Sabor bavio.

Pored toga, Sabor je uputio kraću poruku vjernom narodu u kojoj se naglašava da je jedinstvo Crkve najveća vrijednost za nas kršćane, a da to jedinstvo Crkve zapravo jest Sabor, realizira se kroz sabornost, a temelji se na utjelovljenom Sinu Božjem, Bogočovjeku Kristu.

Također je naglašeno da kao kršćani ne možemo biti samozaljubljeni i čuvati istinu evanđelja samo za sebe kao svoje vlasništvo, nego je moramo svjedočiti pred svjetom, moramo pružati ruku nade, ruku spasenja, ruku ljubavi i onima koji su blizu i onima koji su daleko.

Sabor je završen svečanom liturgijom koju je služio patrijarh carigradski Bartolomej uz koncelebraciju poglavara svih Crkava.

Odgovori