NA DANAŠNJI DAN POGUBLJEN JE JAN HUS

Dva stoljeća prije protestantske reformacije, Jan Hus (rođen oko 1369-mučenički umro 6. srpnja 1415.) zalagao se za reformu Crkve, prevođenje Biblije na narodni jezik, vraćanje kaleža puku prilikom pričesti i druge dogmatske reforme. Papa Aleksandar V proglasio ga je heretikom te ga ekskomunicirao iz Rimokatoličke crkve. Nakon suđenja na saboru u Konstanci, 1415. godine, osuđen je na smrt spaljivanjem na lomači.

Upitan još jednom hoće li se odreći svojih zabluda, odgovorio je: “Kakvih zabluda da se odreknem? Ne osjećam se uopće krivim. Zazivam Boga za svjedoka da je sve što sam ja pisao i propovjedao bilo sa ciljem da spasim duše od grijeha i propasti, spreman sam stoga vlastitom krvlju zapečatiti istinu koju sam propovjedao”. Kada je oko njega buknuo plamen, počeo je pjevati: “Isuse, sine Davidov, smiluj mi se”, i tako je nastavio dok njegov glas nije potpuno utihnuo.

Čehoslovačka husitiska crkva (Církev československá husitská) čuva tradiciju ovoga velikoga predreformatora. Zanimljivo je da svećenici ove crkve na svojim talarima imaju izvezen crveni kalež koji simbolizira mučeničkom krvlju stečeno pravo da se narodu vrati kalež prilikom pričesti.

Pogledajte video prilog:

 

Također je zanimljio da je Češka pravoslavna crkva proglasila Jana Husa svetim. O tome vidi više ovdje.

 

MOLITVA NA SPOMENDAN JANA HUSA

Gospodine, Bože naš, od srca ti zahvaljujemo za tvoja velika djela koja si iskazao i činio među ljudima. Milostivo si pomagao našim precima kada si im poslao, za svjedočanstvo tvoje riječi, slavenske vjerovjesnike. Kada su naši preci zastranili u vjeri, pokazao si im jasan put obnovljenja i očišćenja Crkve, po mučeniku Janu Husu, vjernom služitelju Kristove istine. Sačuvaj nam, molimo te, vjernost evanđelju tvoga Sina i zahvalno prisjećanje tvojih ispovjednika i mučenika, i upravljaj u nama i po nama svojim vinogradom, po Isusu Kristu, Gospodinu našem. Amen (Agenda Slovačke Evangeličke crkve).

Odgovori