Na današnji dan pogubljen je Jan Hus

Stoljeće prije pojave protestantske reformacije, djelovao je rimokatolički češki svećenikan Jan Hus (rođen oko 1369.-mučenički umro 6. srpnja 1415.).

Godine 1396. magistrirao je na Karlovu sveučilištu u Pragu. Zaređen je za svećenika 1400. Godine 1401. postao dekan Filozofskog fakulteta, a 1402. rektor sveučilišta. Te je godine počeo i propovijedati u Betlehemskoj kapeli u Pragu, koju su osnovali učenici Jana Miliča 1391. (Iako je Milíč ostao unutar Rimokatoličke crkve, smatra se pretečom češke reformacije zbog njegovih pokušaja reforme klera prevođenja Biblije i propovijedanja na narodnom jeziku.) Slijedeći Miličev nauk, Jan Hus se zalagao se za narodna prava Češkog naroda te je postao i vođa narodnog preporoda.

Godine 1406. dovršio je svoj spis O češkom pravopisu, u kojem je dao osnovicu ne samo za češki pravopis, već i za način kako treba prilaziti reformi pravopisa uopće. Zato se Hus smatra tvorcem Češkog književnog jezika. Pod Wycliffovim utjecajem zalagao se za reformu Crkve, prevođenje Biblije na narodni jezik, vraćanje kaleža puku prilikom pričesti i druge dogmatske reforme.

Papa Aleksandar V proglasio ga je heretikom te ga ekskomunicirao iz Rimokatoličke crkve. Nakon suđenja na saboru u Konstanci, 1415. godine, osuđen je na smrt te je iste godine 6. srpnja spaljen na lomači.

Upitan još jednom hoće li se odreći svojih zabluda, odgovorio je: “Kakvih zabluda da se odreknem? Ne osjećam se uopće krivim. Zazivam Boga za svjedoka da je sve što sam ja pisao i propovijedao bilo sa ciljem da spasim duše od grijeha i propasti, spreman sam stoga vlastitom krvlju zapečatiti istinu koju sam propovijedao”. Kada je oko njega buknuo plamen, počeo je pjevati: “Isuse, sine Davidov, smiluj mi se”, i tako je nastavio dok njegov glas nije potpuno utihnuo.

“Pisao je latinski teološka djela O krvi Kristovoj (De sanguine Christi, 1405), O tijelu Kristovu (De corpore Christi, 1406), koja su utjecala na nauk utrakvista, zatim O češkom pravopisu (De orthographia Bohemica, 1406), O četiri [knjige] sentencija (Super quattuor sententiarum, 1407–09), nekoliko spisa u obranu Wycliffea i glavno djelo O crkvi (De ecclesia, 1413). Od 1407. pisao je i češki: Poklad vjere (Výklad viery, 1412), Knjige o simoniji (Knížky o svatokupectví, 1413), Postila (Postilla, 1413), Jezgra kršćanskog nauka (Jádro učenie křest’anského, 1414) i niz manjih polemičkih spisa (Knjižica protiv svećenika, glavnoga kuharaKnížky proti knězi kuchmistrovi, 1414). Njegovi radovi objavljeni su u Sabranim djelima (Opera omnia, I–III, 1966).” (Hrvatska enciklopedija).

U Češkoj se danas slavi nacionalni blagdan “Dan Jana Husa” (Den upálení mistra Jana Husa).

MOLITVA NA SPOMENDAN JANA HUSA

Gospodine, Bože naš, od srca ti zahvaljujemo za tvoja velika djela koja si iskazao i činio među ljudima. Milostivo si pomagao našim precima kada si im poslao, za svjedočanstvo tvoje riječi, slavenske vjerovjesnike. Kada su naši preci zastranili u vjeri, pokazao si im jasan put obnovljenja i očišćenja Crkve, po mučeniku Janu Husu, vjernom služitelju Kristove istine. Sačuvaj nam, molimo te, vjernost evanđelju tvoga Sina i zahvalno prisjećanje tvojih ispovjednika i mučenika, i upravljaj u nama i po nama svojim vinogradom, po Isusu Kristu, Gospodinu našem. Amen (Agenda Slovačke Evangeličke crkve).

Čehoslovačka husitiska crkva (Církev československá husitská) čuva tradiciju ovoga velikoga predreformatora. Zanimljivo je da svećenici ove crkve na svojim talarima imaju izvezen crveni kalež koji simbolizira mučeničkom krvlju stečeno pravo da se narodu vrati kalež prilikom pričesti.

Pravoslavna crkva čeških zemalja i Slovačke, kao i Ciparska pravoslavna crkva Jana Husa i njegovog prijatelja i učenika Jeronima časte kao svece.

Pogledajte video prilog:

Naslovna foto: Wikipedija

Pismo Jana Husa iz zatvora prije izvršenja smrtne kazne

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori