FOLEY BEACH: PRIZNALI SMO HRVATSKU!

Iako je Protestantska reformirana kršćanska Crkva u RH već od 2011. godine u punom zajedništvu s Reformiranom episkopalnom Crkvom u svijetu, službeno priznanje provincije ACNA (Anglikanska Crkva Sjeverne Amerike) uslijedilo je tek ove godine.

Nadbiskup i primas ACNA preuzvišeni Foley Beach je na zatvorenom sastanku s Reformiranom episkopalnom Crkvom i njenim predsjedavajućim biskupom Royalom U. Groteom jasno izjavio da želi prihvatiti Reformiranu episkopalnu Crkvu Hrvatske, Njemačke, Engleske i Kube pod svoju provinciju te tako priznati kler, kongregacije i sakramente.

Na sastanku provincijskog vijeća u lipnju ove godine nadbiskup je javnim govorom pozvao biskupe Anglikanske Crkve da službeno priznaju Protestantsku reformiranu kršćansku Crkvu i da joj se omogući sudjelovanje u svim anglikanskim tijelima. Biskupski zbor podržao je nadbiskupa te su zajedno donijeli odluku:

biskupjm.jpg
Biskup Royal Grote (lijevo) i biskup Jasmin Milić (desno) u Tordinačkoj crkvi

“Anglikanska Crkva Sjeverne Amerike ovime potvrđuje da je u punom zajedništvu sa Slobodnom Crkvom Engleske (FCoE), Reformiranom episkopalnom Crkvom u Njemačkoj (REK), Reformiranom episkopalnom Crkvom u Hrvatskoj (REC/PRKC) i Reformiranom episkopalnom Crkvom Kube.

Anglikanska Crkva Sjeverne Amerike priznaje njihove kongregacije, klerike i sakramente, te se zavjetuje da će zajedno s navedenim crkvama raditi na naviještanju Radosne vijesti Isusa Krista i na razvijanju učeništva.”

Ovime je Hrvatska crkva službeno priznata a uskoro se očekuje i uključivanje u ostala tijela Anglikanske Crkve na globalnoj razini.

Odgovori