NOVI SASTANAK PRIMASA!

Nadbiskup Canterburyja Justin Welby u tajnosti je pozvao primase na novi sastanak koji bi se trebao održati 2. listopada 2017. godine. Ova vijest je iznenađujuća zato što se zadnji sastanak primasa održao u siječnju ove godine, a onaj prije toga 2013. godine. Odluka Justina Welbya je također zanimljiva zato što se odluke primasa s prošlog sastanka primasa nisu provele. Naime Episkopalna Crkva je trebala biti suspendirana na tri godine sa svih pozicija unutar Anglikanske Zajednice no to se nije dogodilo, dapače – ta provincija je sudjelovala i glasala na ovogodišnjem Anglikanskom savjetodavnom vijeću. Stoga se postavlja pitanje zašto nadbiskup i duhovni vođa svih anglikanaca žuri s novim sastankom primasa?

Iz liberalnih krugova čuje se kako se želi uvesti red između konzervativnih i liberalnih provincija prije Lambetske konferencije 2020. godine, dok konzervativne provincije tvrde da se želi smanjiti broj provincija koje će sudjelovati na GAFCON konferenciji 2018. godine. Sve u svemu sigurno je da će glavna točka dnevnog reda biti izvješće radne skupine za približavanje liberalnih i konzervativnih provincija koje je osnovano nakon ovogodišnjeg sastanka primasa a koju čine većinom liberalno nastrojeni klerici.

Službenog odgovora s jedne i druge strane nema, kao što nema niti službenog javnog poziva za primase. Još uvijek se sve dogovara u tajnosti, a hoće li se provincije GAFCON-a odazvati na novi sastanak primasa saznat ćemo uskoro.

  • Anglican Ink
  • IPA

Odgovori