LUTERANSKE CRKVE POTPISALE SPORAZUM O SURADNJI

Predstavnici četiriju luteranskih crkava potpisali su sporazum o suradnji.


Njemačka evangelička luteranska Crkva u Ukrajini (DELKU) s biskupom Sergeom Mashewskijem i Sinoda Evangeličkih luteranskih crkava Ukrajine (SELCU) na čelu s biskupom emeritusom Viktorom Graefensteinom potpisali su 12. kolovoza u Odesi sporazum o suradnji s Luteranskom Crkvom misiourijske sinode (LCMS) koju je predstavljao Dr. Albert Collver i s Luteranskom Crkvom Kanade (LCC) s predstavnikom Robertom Bugbeejem.

Ovaj sporazum je od velike važnosti jer je Evangelička luteranska Crkva Ukrajine nakon odvajanja od Njemačke luteranske Crkve Ukrajine u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća započela neovisan rad na području Ukrajine. Na osnovu evangelizacijskih i misijskih djelovanja kao misijski partner priključila se Luteranska Crkva Kanade 1998. godine a nešto kasnije i Luteranska Crkva missiourijske sinode.

Njemačka luteranska Crkva Ukrajine je ostala u dobrim odnosima s Evangeličkom luteranskom Crkvom Ukrajine no zajedničko djelovanje na području evangelizacije bilo je minimalizirano. Kako se s vremenom Njemačka luteranska Crkva Ukrajine približila konfesionalnom i konzervativnom luteranizmu pregovori o suradnji ponovo su mogli započeti.

Sve četiri crkve potpisale su sporazum o zajedničkom djelovanju na području Ukrajine u jedinstvu i kršćanskoj ljubavi. Predsjednik Luteranske Crkve Kanade Robert Bugbee tom je prilikom izjavio:
Kada su razgovori započeli nitko od nas nije očekivao da ćemo zaključiti s potpisivanjem sporazuma na temelju kojega ćemo jedni druge informirati o svemu što činimo i po kojemu ćemo učvrstiti naše odnose. Rasprave su vođene u duhu bratstva. Na tome zahvaljujem Bogu!

 

– INTERNATIONAL LUTHERAN COUNCIL
– IPA

Odgovori