440.OBLJETNICA KALVINSKE SINODE U KNEŽEVIM VINOGRADIMA

Danas obilježavamo 440. obljetnicu značajne protestantske Sinode na  današnjem hrvatskom prostoru, kalvinske Sinode iz Kneževih Vinograda. Svečano bogoslužje održat će se danas u Reformatskoj župi Kneževi Vinogradi s početkom u 16:00.

snapshot

Jedna od značajnijih baranjskih protestantskih župa jest Reformatska župa Kneževi Vinogradi. U ovome je mjestu održana glasovita Sinoda 16. i 17. kolovoza 1576. godine na kojoj su usvojeni Članci suglasnosti kršćanskih crkava (Articuli Consensvs Christianarvm) ili Kanoni iz Kneževih Vinograda. 

Ova se Sinoda smatra prvom kalvinskom Sinodom14055026_1758549821092537_8052738772183911684_n održanom na prostoru današnje Hrvatske.  Prije ove Sinode, održana je Sinoda u Tordincima 17. svibnja 1551. godine, no za nju se ne može govoriti kao o kalvinskoj Sinodi jer u to vrijeme kalvinska reformacija još nije bila zahvatila protestantske župe Slavonije i Baranje.

Sinoda u Kneževim Vinogradima bila je značajna ne samo za područje Baranje i Slavonije, već i za šire područje gdje su djelovale reformirane župe. Ova se Sinoda smatra i ustanovljenjem Dunavske reformirane biskupije. I danas na pečatu Dunavske biskupije sa sjedištem u Budumpešti, stoji godina 1576. kao godina njezina osnivanja. Na toj je Sinodi sudjelovalo oko 40 kalvinskih pastora gornje i donje Baranje.

Szegedi-Kis-István-Portré-nagySmatra se da je autor kanona poznati reformator i teolog ovih prostora, Segedi Kiš Ištvan (Stjepan Segedinac) koji ih je napisao najprije pod nazivom „Baranjski kanoni“. Nažalost, nije dočekao ovu  Sinodu budući je preminuo 1572. godine. Kanoni su prevedeni s latinskog na hrvatski jezik 2006. godine te objavljeni u knjizi dr.sc. Jasmina Milića, “Kalvinski kanoni iz Kneževih Vinograda”Reformatska župa u Kneževim Vinogradima djeluje u sastavu Reformatske Kršćanske Crkve Mađara u Hrvatskoj. Crkva u kojoj je održana navedena Sinoda vremenom je dograđivana a trenutno je u tijeku obnova iste. U nastavku pogledajte video reportažu o ovoj povijesnoj župi.

 

 

  • IPA

Odgovori