LUTERANI I KATOLICI POTPISALI POVIJESNI SPORAZUM!

Evangelička luteranska Crkva Amerike (ELCA) i Rimokatolička Crkva ovoga su tjedna, 16. kolovoza, potpisale povijedni sporazum o zajedničkim točkama vjere. Sporazum je nazvan “Izjava o Putu” (Declaration on the Way) a u njemu se nalaze 32 značajne točke o crkvenosti, svetim redovima, i Euharistiji. Biskupica Elizabeth A. Eaton izjavu je nazvala povijesnom: “Iako još nismo došli do cilja, u izjavi smo potvrdili da smo na putu za jedinstvo.”
Ono što dokument sadrži jesu 32 točke koje više nisu prepreke za jedinstvo. Iako postoje određene razlike kao što je to primat pape, apostolska sukcesija, ređenje žena, ove dvije crkve su na dobrom putu za jedinstvo. Ne zaboravimo da su zadnja dva dokumenta “Izjava o opravdanju” (1999) i “Od sukoba do zajedništva” (2013) dovele do zajedničkog slavlja Dana reformacije na kojem će sljedeće godine u Lundu sudjelovati i Papa Franjo. Na temelju toga za očekivati je da će i ovaj sporazum uroditi plodom.

Problem na koji Rimokatolička Crkva može naići jeste da je ugovor potpisan samo s jednom luteranskom liberalnom denominacijom. Dakako da će i ostale liberalne denominacije prihvatiti ugovor između ELCA i RKC, no što će biti s konzervativnim luteranima? Šanse za prihvaćanje sporazuma nisu velike no prilika za ujedinjenjem mogla bi biti izazov.

Dokument preuzmite ovdje

 

  • IPA
  • NATIONAL CATHOLIC REPORTER

Odgovori