VIDEO – PROSLAVA 440. OBLJETNICE SINODE U KNEŽEVIM VINOGRADIMA

Povodom 440. obljetnice znamenite Sinode održane u Kneževim Vinogradima 16. i 17. kolovoza 1576. godine, u ovome je baranjskom mjestu , dana 17. kolovoza 2016. održano svečano bogoslužje. Bogoslužje je održano u Reformatskoj crkvi u Kneževim Vinogradima, istoj onoj crkvi u kojoj se i održala navedena Sinoda. Kako je Reformatska župa u Kneževim Vinogradima etnička mađarska župa koja pripada Reformatskoj kršćanskoj crkvi Mađara u RH, bogoslužje je održano na mađarskoj jeziku.

440. obljetnica kalvinske Sinode u Kneževim Vinogradima

Na početku bogoslužja u crkvu je unesena kruna kralja sv. Stjepana koju su prisutni mogli razgledati. Bogoslužje je predvodio domaći župnik Đuro Varga. Biskup Kopácsi Kettős János pozdravio je goste, a propovjedao je pomoćni biskup Transilvanije (Rumunjska), Forró László.

Euharistiju je predvodila svećenica iz Mađarske, Zsuzsanna Hegedűs.

Svečanom bogoslužju su nazočili, uz svećenike iz Hrvatske, reformatski svećenici iz Mađarske, Rumunjske i Srbije. Ispred Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH na bogoslužju je nazočio biskup dr.sc. Jasmin Milić.

Nazočni su bili i Deneš Šoja, načelnik Općine Kneževi Vinogradi, Robert Janković, predsjednik Demokratske zajednice  Mađara u Hrvatskoj, Tunde Šipoš, predstavnica Saveza mađarskih udruga te drugi mnogobrojni gosti.

Video prilog:

 

  • IPA

Odgovori