Spomendan: Sveti Augustin, crkveni naučitelj

Na današnji dan (28. kolovoza) 430. godine umro je biskup i teolog Aurelije Augustin. Sveti Augustin ili Doktor Augustin bio je jedan od najvećih kršćanskih učitelja svoga doba.

Sveti Augustin

Sveti Augustin – životopis

Rođen je u Tagasti (Afrika) 13. studenog 354. godine od oca Patricija, rimskog činovnika, i majke Monike koju će Crkva također kanonizirati. Aurelije kao dijete nije bio kršten dok mu je majka (danas svetica) Monika bila vrlo vjerna kršćanka. Kao dijete bio je oštrouman ali i neposlušan te često buntovan. Kao mladić studirao je pravo i filozofiju u Kartagi. Pripadao je sinkretističkom pokretu i sekti manihejaca. Maniheizam je bila dualistička religija koja je smatrala do postoji trajna borba između svjetla i tame s time da niti jedna strana nije odgovorna za svoju prirodu. U to vrijeme Augustin je živio razvratnim životom gdje je susreo i svoju ljubavnicu koja mu rađa sina Adeodata.

Vidi i ovo: Izbor iz misli Aurelija Augustina

Nakon studija Augustin odlazi u Milano gdje predaje retoriku te radi kao govornik. Tamo susreće kršćanskog biskupa Ambrozija koji je uz Moniku imao ključnu ulogu u Augustinovom obraćenju. Razočaran manihejskim biskupom Faustom Augustin ulazi dublje u kršćansku filozofiju istodobno ga pokušavajući razumjeti i pobiti. U razgovorima s biskupom Ambrozijem Augustin se na radost svoje majke odlučuje krstiti. Krstio ga je 387. sam biskup Ambrozije a uz njega su kršteni i sin mu Adeodat i prijatelj Alipije. Nedugo nakon što se odlučio na povratak u Tagastu umire mu majka Monika koja je ranije sahranila svoga supruga, Augustinova oca Patricija, koji je prije svoje smrti ipak primio kršćansku vjeru.

U Africi Augustin započinje s pisanjem svojih temeljnih teoloških knjiga. Njegova izuzetna sposobnost govorništva i umijeće da logos iz evanđelja po Ivanu pojasni neoplatonizmom izazvalo je oduševljenje kršćana grada Hipona pa je tako postao jedan od kandidata za biskupa. Zaređen je 391. godine a za biskupa posvećen 395 godine. Najveća pobjeda biskupa Augustina bila je ona protiv donatističke hereze. Augustin je do 427. napisao 93 spisa a najpoznatija djela su mu “Ispovijesti” i “O državi Božjoj.

I u tradicionalnom protestantizmu sveti Augustin je jedan od temeljnih kršćanskih učitelja. Budući da su i Luther i Calvin svoja učenja temeljili na teologiji Aurelija Augustina logično je da mu je u protestantizmu pridodan naziv Doktor Crkve. Augustinovo razumijevanje predestinacije i izabranja postalo je plodno tlo za rast i razvoj protestantske soteriologije. Njegovo djelo O državi Božjoj utjecalo je na Calvinovu reformu Ženeve.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori