NOVI RASKOL U ENGLESKOJ?

Engleska Crkva prva je provincija i “majka” Anglikanskog Zajedništva. Nadbiskup Canterburyjski prvi je čovjek Engleske ali i Zajedništva. Ipak, nakon niza godina nesuglasica između konzervativne i liberalne struje ova provincija će se još jednom raskoliti.

Prvi raskol unutar prve provincije bio je u 19. stoljeću kada su se konzervativne reformirane župe odvojile od ostatka eklezijalnog tijela. Godine 1844. organizirana je Engleska slobodna Crkva! Ono “slobodna” označava njenu samostalnost od državne Crkve Engleske. Razlog za prvi, a do sada i jedini raskol, bio je zbog napredovanja Oxfordskog pokreta unutar crkvenih struktura. Oxfordski pokret svoje izvorište ima na Sveučilištu u Oxfordu a cilj mu je bio vratiti određena rimokatolička učenja unutar Crkve Engleske koja je po svojoj prirodi Protestantska reformirana Crkva, odnosno kako bi biskup John Cosin (1672) rekao: “To je Protestantska Crkva reformirana po principima drevne katoličke Crkve”. Uvođenje rimokatoličkih doktrina bilo je previše za ispovijedajuće župe koje drže “39 članaka vjere” kao temeljni konfesionalni dokument. Na temelju toga danas u Engleskoj postoje dvije anglikanske crkve.

Uzrokovan istospolnim vjenčanjima što su odnedavno dopuštena u Engleskoj Crkvi novi raskol je već prisutan. Već ovoga tjedna održat će se prva sinoda konzervativnih župa prve provincije kada će se donijeti i neke odluke. Ono što se može očekivati jest da će konzervativne župe ili (1) pristupiti GAFCON pokretu, ili (2) osnažiti i proširiti Anglikansku misiju u Engleskoj (AMIE), a moguće je i da će (3) osnovati novo tijelo unutar Engleske Crkve. Kako bilo sigurno je da će u sljedećih nekoliko godina u Anglikanskoj Crkvi biti burno. Već 2018. održava se GAFCON konferencija (konzervativnih crkava) a 2020. godine Lambetska konferencija. Uskoro ćemo saznati tko će se odazvati na prvu a tko na drugu konferenciju, te koje provincije će igrati ulogu mirotvorca na obje konferencije.

  •  IPA

Odgovori