NA DANAŠNJI DAN UMRO JE MARKANTUN DE DOMINIS

Markantun de Dominis (hrv. Marko  Antun Domnianić ili Marko Antun Gospodnetić) rođen je u Rabu, 1560. a preminuo u Rimu 8. rujna 1624. Bio je senjski biskup (1600.-1602.) te splitski nadbiskup i primas Dalmacije i cijele Hrvatske (1602.-1616.).Pripadao je Isusovačkom redu a poznat je i kao matematičar, fizičar i filozof.

Godine 1596. potaje upravitelj senjske biskupije a četiri godine kasnije i njezin biskup. Godine 1602. imenovan je splitskim nadbiskupom.

antoniodedominis_title_m1U Splitu će napisati svoje životno djelo De republica ecclesiastica u kojem se zalaže za dijalog unutar Crkava i njihovo ujedinjenjenje. Za njega je Katolička (Opća ) Crkva puno šira od Rimokatoličke Crkve:  “Općom pak Crkvom [katoličkom] shvaćam onu koja sasvim obuhvaća sve partikularne Crkve, ne izuzevši nijednu, dapače, zaista radije, koja obuhvaća sve vjernike, nijednog ne izuzevši.” “Ona se (…) ničim ne razlikuje od [njih], osim kao homogena cjelina od svojih dijelova.” Partikularne su Crkve međusobno povezane istim temeljem, Duhom i vjerom (Ciprijan), “korijenom koji daje život svim granama stabla”. Duh je pravi Kristov vikar na zemlji. Vjera (simbol vjere) koju treba prigrliti za zajedništvo s općom Crkvom jest od Boga objavljena u Sv. pismu (Presveto Trojstvo, utjelovljenje, muka, smrt i uskrsnuće Kristovo). “Izvan Pisma se ne može naći nijedna vjerska istina.”. Dominis je svojim djelovanjem i pisanjem potvrdio sebe kao teologa pomirenja Crkve i preteče ekumenizma.

Nakon sukoba s klerom i drugim biskupima, Dominis se 1616. odriče titule splitskog nadbiskupa te jedno vrijeme boravi u Heidelbergu  gdje je objavio je žestoku kritiku Katoličke Crkve. Iz Njemačke odlazi u Englesku, gdje mu je u Cambridgeu dodijeljen doktorat teologije. Time je  je postao prvi Hrvat koji je na nekom engleskom sveučilištu dobio tu titulu.

U Engleskoj će aktivno sudjelovati u djelovanju Anglikanske Crkve. Sudjelovat će i u posvećenju anglikanskih biskupa te time ući u liniju apostolske sukscesije u Anglikanskoj Crkvi. Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH, po rukama aglikanskih biskupa koji su ga za biskupa posvetili, također u svojoj liniji apostolske sukcesije ima i Nadbiskupa Dominisa.

Godine 1662., nakon izbora pape Grgura XV napustio je London i preko Bruxellesa  vratio se u Rim. Dvije godine kasnije došao je u sukob sa Inkvizicijom  proglašen je heretikom, te zatočen u dvorac Sant Angelo, gdje je umro prirodnom smrću Nakon smrti, 20. rposinca  je nad njegovim lešom proglašena osuda u crkvi Santa Maria iznad Minerve. Inkvizicijskom je odredbom njegov leš izvađen iz lijesa, provučen ulicama Rima, i javno spaljen u Campo di Fiore, te bačen u Tiber  skupa sa njegovim pisanim djelima, 21. prosinca 1624 godine.

  • Wikipedia
  • IPA

Odgovori