IZJAVA POVODOM BOGOSLUŽJA U PENTEKOSTNOJ CRKVI NA HRT-U

U nedjelju, 18. rujna 2016., na prvom programu HRT-a prenošeno je bogoslužje iz Evanđeoske pentekostne crkve u Osijeku. Bogoslužje je upriličeno u susret 500. obljetnici reformacije a na njemu su sudjelovale kršćanske zajednice: Evanđeoska pentekostna crkva, Crkva Božja, Kristova Crkva i Savez crkava Riječ života. Bogoslužje je najavljeno kao SLUŽBA RIJEČI PROTESTANTSKIH KRŠĆANSKIH CRKAVA.

Činjenica da je HRT prenosila izravno bogoslužje iz Pentekostne crkve  pokazuje otvorenost društva prema manjinskim vjerskim zajednicama.  No, trebalo je korektno naznačiti da se radi o bogoslužju tzv. crkava reformacijske baštine ili slobodnih evanđeoskih zajednica a ne kako je navedeno Služba riječi Protestantskih kršćanskih crkava. Protestantske crkve  su nastale u 16. stoljeću u vrijeme reformacije (Evangelici, Reformirani i Anglikanci).  One su konfesionalne, liturgijske i sakramentalne, za razliku od tzv. crkava reformacijske baštine koje nemaju gore navedene značajke a većina navedenih zajednica datiraju s 20. stoljećem pa nemaju niti povijesnu poveznicu s reformacijom.

Budući da bogoslužje gore navedenih kršćanskih zajednica jest tipično za tradiciju iz koje one proizlaze, te da na istom nije sudjelovala niti jedna tradicionalna Protestantska crkva  isto se nikako ne može poistovjetiti s bogoslužjem u Protestantskim crkvama koje doista proizlaze iz reformacije.

Ovom našom izjavom ne umanjujemo vrijednost drugih vjerskih zajednica bez obzira na njihovu tradiciju, vjerovanje i praksu, no kako je ovim naslovom otišla nepotpuna poruka o protestantizmu i protestantskom bogoslužju, smatrali smo potrebnim obratiti se javnosti.

Biskupski ured Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

  • IPA

 

 

Odgovori