GAFCON OSNIVA 250 ŽUPA U ENGLESKOJ

Nakon što je GAFCON organizirao Anglikansku misiju u Engleskoj (AMIE) mnoge anglikanske župe u Engleskoj prihvatile su ovo konzervativno anglikansko tijelo. U liberalnoj zemlji gdje je državna crkva (Crkva Engleske) prožeta sekularnim idejama pojava GAFCON pokreta konzervativnim vjernicima donijela je nadu da se Engleska može vratiti kršćanskim korijenima. Tako je političar i zagovornik “Brexita” Nigel Farage 16.9.2016. izjavio da se nadbiskup Canterburyja Justin Welby “mora vratiti kršćanskim vrednotama” ili odstupiti s pozicije. Novinari Anglikanske Crkve izjavu su nazvali “Wexit”.

Anglikanska misija u Engleskoj je stoga u pravome trenutku predstavila plan za osnivanje 250 novih anglikanskih župa pod vodstvom GAFCON biskupa. Vizija je temeljena na događaju iz Markova evanđelja 6,34: “Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu.” Cilj AMIE uz osnivanje novih župa jest ohrabrivanje župnika i osnaživanje postojećih kongregacija kako bi rasli u spoznaji Isusa Krista.

Anglikanska misija u Engleskoj postala je treće anglikansko tijelo u Engleskoj iza Engleske Crkve i Slobodne Engleske Crkve. AMIE je usredotočena na misiju osnivanja župa pod vodstvom GAFCON biskupa što znači da u početku nove župe neće biti dio niti jedne u Engleskoj prisutne crkve već će ih odvojeno razvijati do 2050. godine kada bi kršćanstvo u Engleskoj, po planovima GAFCON-a, trebalo biti snažnije.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s