ZAVRŠEN JE EKUMENSKI SUSRET PAPE FRANJE I NADBISKUPA JUSTINA

RIM – Nadbiskup Justin Welby ovoga se tjedna sastao s papom Franjom te su u zajedničkom razgovoru došli do međusobnog razumijevanja u ljubavi i potpori. Iako Rimokatolička i Anglikanska Crkva od vremena Reformacije nisu u punom zajedništvu, zadnjih pedesetak godina vodi se teološki i ekumenski dijalog između ove dvije crkve.

Ovaj susret dogovoren je u vrijeme obilježavanja prvog Anglikansko – Rimokatoličkog dijaloga između pape Pavla VI i nadbiskupa Michaela Ramseya 1966. godine. Iako se tada činilo da je jedinstvo moguće, danas, kako stoji u zajedničkoj izjavi pape Franje i nadbiskupa Justina, zajedništvo se čini dalekim zbog uvođenja “ređenja žena i novih pitanja o ljudskoj seksualnosti”.

Papa Franjo i nadbiskup Justin obećali su nastaviti suradnju na području ekologije i očuvanja zemlje te na evangelizaciji svijeta. Anglikansko-Rimokatolička međunarodna komisija sastajat će se i dalje kako bi se omogućio dijalog i međusobno razumijevanje. Susret su zaključili izjavom da se pouzdaju u Božju milost i providnost znajući da će Sveti Duh otvoriti nova vrata koja će uvesti Crkvu u puninu istine. Ekumenski susret završen je Večernjom molitvom.

  • IPA

Odgovori