PATRIJARH IRINEJ POSJETIO ANGLIKANSKOG NADBISKUPA

Patrijarh srpski Irinej 13.10.2016. posjetio je nadbiskupa od Canterburyja. Ovaj posjet je potvrda dobrih i prijateljskih odnosa između Crkve Engleske i Srpske pravoslavne Crkve kao i dobrih odnosa između te dvije države.

14.10. 2016. godine patrijarh Irinej propovijedao je u sklopu Večernje molitve u crkvi Svetoga Pavla čime je obilježena 100. obljetnica od posljednje SPC propovijedi u CofE koju je tada izrekao sv. Nikolaj Velimirović. Patrijarh Irinej je između ostaloga izjavio da dolazi iz Srbije koja je Europska ponoć gdje “nema niti zrake svjetlosti” ali se nada skoroj zori.

U svojoj poruci Srpskoj pravoslavnoj Crkvi nadbiskup Welby rekao je da iako izgleda kako svjetlosti nema sada ga je više nego prije sto godina: “Svjetlost Kristova što pomiruje zasjala je Europom u zadnjim desetljećima. Pod Vašim vodstvom Srpska pravoslavna Crkva igrala je ključnu ulogu u izgradnji nacije.

Patrijarh Irinej nije krio zadovoljstvo ovim susretom te je u službenoj izjavi potvrdio da postoje mnoge zajedničke točke između anglikanaca, pravoslavnih, rimokatolika i protestanata.

– IPA
– ARCHBISHOPOFCENTERBURY

Odgovori