OTVORENJE IZLOŽBENO-INFORMACIJSKOG CENTRA REFORMACIJE U OSIJEKU

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU susret 500. obljetnici reformacije, u sjedištu Protestantske reformirane kršćanske Crkve u RH, u Osijeku je, 30. listopada 2016. održano  svečano bogoslužje te otvorenje Izložbeno-informacijskog centra reformacije. Bogoslužje je predvodio biskup Protestantske reformirane kršćanske Crkve u RH, dr.sc. Jasmin Milić uz sudjelovanje pomoćnog župnika tordinačkog Nenada Adžića, biskupa Reformatske kršćanske Crkve Mađara u Hrvatskoj, Janosa Kopacsi Kettosa   te starokatoličkog župnika iz Šaptinovaca, Stjepana Topolskog.

Svojom nazočnošću bogoslužje su uzveličali evangelički svećenik iz Finske, Matti Korpiaho,OLYMPUS DIGITAL CAMERA svećenici Reformatske kršćanske Crkve Mađara u Hrvatskoj Đuro Varga i Attila Kettos, glavni imam osječko – vinkovački Mirza ef. Delić, gospodin Miroslav Šimić saborski zastupnik te predstavnik predsjednika Komisije za odnose s vjerskim zajednicama ministra Ante Šprlje ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku i autor izložbe u Izložbeno-informacijskom centru dr.sc. Dražen Kušen, predstavnica gradonačelnika Grada Osijeka, gospođa Nataša Ižaković te načelnik Općine Tordinci gospodin Željko Matanović. Uvaženi gosti su nakon liturgijskog slavlja pozdravili nazočne s nekoliko riječi.

Nakon bogoslužja nazočnima se u Izložbeno-informacijskom centru obratio autor izložbe, dr.sc. Dražen Kušen

Na koncu je saborski zastupnik, gospodin Miroslav Šimić proglasio izložbu otvorenom.

Izložbeno-informacijski centar reformacije ima za cilj informirati javnost o osnovnim povijesnim činjenicama o reformaciji u Europi i Hrvatskoj.  Predstavljeni su glavni europski i hrvatski reformatori, najznačajnije crkve u Hrvatskoj, koje djeluju od samoga vremena reformacije do danas, te je poseban naglasak dan na Protestantsku reformiranu crkvu u Tordincima kao najstariju hrvatsku protestantsku župu. Prvi spomen na ovu župu datira od 17. svibnja 1551. godine kada je u ovome mjestu održana i prva protestantska sinoda na današnjem hrvatskom prostoru. Također su izložene stare značajne knjige od 17. do početka 20. stoljeća na hrvatskom, mađarskom, njemačkom, slovačkom i srpskom jeziku, poput Biblija, pjesmarica, katekizama i sl., a koje svjedoče i o bogatoj izdavačkoj djelatnosti protestanata na našim prostorima.

Centar nastavlja sa svojim uređenjem te se planira završetak do Dana reformacije 2017. godine.

Više fotografija vidi ovdje

Video prilog:

Odgovori