PAPA PROSLAVIO 500. OBLJETNICU REFORMACIJE

U Švedskom gradu Lundu u tamošnjoj luteranskoj katedrali papa Franjo proslavio je 500. obljetnicu reformacije s luteranskim protestantima. U Večernjoj molitvi sudjelovali su kardinal Koch (predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana), luteranski biskup Munib Younan (predsjednik Svjetskog luteranskog saveza), vlč. Martin Junge (tajnik Svjetskog luteranskog saveza), te papa Franjo.

Papa Franjo i vlč. Junge propovijedali su evanđelje o istinskome trsu (Ivan 15,1-5), odnosno o kršćanskom jedinstvu u Kristu. Papa Franjo je posebno naglasio dobre odnose između Svjetskog luteranskog saveza i Rimokatoličke crkve koji su u zadnjih pedeset godina na zavidnoj razini. Unatoč tome, jedinstvo je i dalje vrlo daleko jer teološke razlike su i dalje prisutne. Papa je ipak bio vrlo optimističan pa je tako izjavio da je moguće prijeći preko mnogih prepreka kako bi “pobliže upoznali jedni druge”. “Priznajemo da ima puno više toga što nas ujedinjuje nego što nas dijeli”, u istome tonu uzvratio je vlč. Martin Junge.

Prilikom ovoga susreta potpisan je sporazum između ove dvije crkve u kojemu stoji da će se i jedna i druga crkva truditi ispraviti počinjene pogreške te da će tražiti međusobni oprost.

Iako se u početku činilo da bi ovaj veliki susret mogao donijeti nešto novo između Evangeličke luteranske Crkve i Rimokatoličke Crkve, čini se da će sve ostati na međusobnom razumijevanju u ostvarivanja boljeg dijaloga. Vjernici ove dvije crkve i dalje će se pričešćivati odvojeno što znači da do daljnjega neće biti izrazitih pozitivnih pomaka u smislu jedinstva.

  • IPA

Povezano:

Odgovori