NA DANAŠNJI DAN UMRO JE RICHARD HOOKER

Richard Hooker (1554. – 3. studenog 1600.) bio je svećenik Engleske Crkve i najznačajniji engleski teolog 16. stoljeća. Njegova najznačajnija ostavština jeste uvođenje “spoznaje, razuma i tradicije” u protestantsku teološku metodologiju. Mnogi smatraju kako je upravo Hooker temelj za ono što se danas naziva “Anglikanizam reformirane tradicije”, a neki ponovno tvrde da ga je nužno svrstati među reformirane teologe prve linije. Sukob s ekstremističkom strujom – puritanizmom, mnoge je dovelo do krivoga zaključka da je Englesku Crkvu želio odvojiti od protestantizma, dok je Hooker zapravo težio balansu odnosno “srednjem putu”.

hookerlaws.jpgNajznačajnije djelo ovoga teologa jeste “Of the Lawes of Ecclesiastical Politie” (u slobodnom prijevodu “O zakonitostima eklezijalnog uređenja”. Kao župnik (rektor) služio je u nekoliko župa uključujuću i Temple Church (crkvi koja je izgrađena u 12. stoljeću od strane vitezova templara) u Londonu. U toj crkvi dogodio se javni incident kada je ušao u otvoreni sukob s puritanskim teologom Walterom Traversom jer je zagovarao mogućnost spasenja nekih rimokatoličkih teologa. Nakon toga djelovao je u nekoliko župa, a u župi Sv. Marije Djevice u Bishopsbourneu 3.11.1600. Richard Hooker je preminuo.Hooker-Statue.jpeg

Bez obzira što je bio oženjen te je iza sebe ostavio suprugu i četiri kćeri, većinu svojega novca ostavio je upravo župi Sv. Marije Djevice kako bi budući svećenici mogli propovijedati s primjerenije propovjedaonice. Ta propovjedaonica i danas stoji i posvećena je jednom od najvećih anglikanskih teologa, Richardu Hookeru.

Protestantska reformirana kršćanska Crkva (PRKC/REC) 3. studenoga prisjeća se Richarda Hookera kao onoga koji je razvio ideju Via Media, odnosno teologiju srednjeg puta.

  • IPA

Odgovori