OBNOVLJEN RED ĐAKONESA U ALEKSANDRIJSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI

Na sinodi Aleksandrijske i sve Afričke patrijaršije 17. studenog izglasano je obnavljanje reda đakonesa. Patrijarh Teodor II (na slici) odlučio je sazvati odbor biskupa kako bi red što prije zaživio i započeo s djelovanjem.

Iako će se mnogima učiniti revolucionarnom, ova odluka nije izazvala potres u pravoslavnim crkvama. Naime, red đakonesa aktivno je u crkvi djelovao do 9. stoljeća a od tada u crkvi postoji tek u teoriji. Budući da djelovanje reda nije nikada bilo zabranjeno, ovaj korak Aleksandrijske patrijaršije nije donio teološke promjene. Ipak, važno je naglasiti kako neki pravoslavni teolozi smatraju da đakonese nisu u istome redu kao i đakoni. Đakonese su dio manjega reda i uvedene su u službu hirotesijom, dok su đakoni uvedeni hirotonijom. O obnovi reda đakonesa razmatra se i u drugim pravoslavnim crkvama.

U nekim protestantskim crkvama kao što je Reformirana episkopalna Crkva (u Hrvatskoj PRKC) red đakonesa je zadržan. Obred postavljanja đakonese je rukopolaganje ali ne i ređenje, to znači da đakonese nisu u svećeničkom redu.

  • Anglican Ink
  • IPA

Odgovori