VIDEO – KNJIGA ZAJEDNIČKIH MOLITAVA

Autor: Jasmin Milić

Protestantska reformacija 16. stoljeća iznjedrila je tri osnovna reformacijska pravca: evangelički u Njemačkoj pod vodstvom Martina Luthera, reformirani u Švicarskoj pod vodstvom Ulricha Zwinglija i Jeana Calvina te anglikanski u Engleskoj pod vodstvom canterburyjskog nadbiskupa Thomasa Cranmera.

Jedna od osnovnih reformi kojoj su reformatori pristupali bila je liturgijska reforma, odnosno reforma bogoslužja. Liturgiju je valjalo prevesti na narodni jezik, učiniti ju vjernicima razumljivom, te uključiti vjernike u redovita bogoslužja. Bitna značajka protestantskih crkava za razliku od Crkava reformacijske baštine koje su nastale u kasnijem periodu, jest da su protestantske crkve liturgijske i sakramentalne.

Reformacija u Engleskoj, nije, kako se to često krivo interpretira, započela s kraljem Hendrikom VIII. On je istina odvojio Crkvu Engleske od Rima, no to je učinio zbog svojih osobnih i političkih razloga, no do kraja života ostao je uvjereni katolik te je progonio protestante. Reformator Engleske crkve, bio je nadbiskup Canterburyjski Thomas Cranmer. Uz pomoć kontinentalnih reformatora, i on je pristupio liturgijskoj reformi.  U tom cilju priredio je prvu cjelovitu liturgijsku knjigu The Book of Common Prayer odnosno knjigu zajedničkih molitava.

Priređujući Knjigu zajedničkih molitava, Cranmer se služio drevnim liturgijskim tekstovima Zapada i Istoka te je time sačuvao duh liturgijske tradicije kako se ona održavala stoljećima u kršćanskoj Crkvi. No u isto vrijeme, osjeća se i reformacijski duh koji vraća liturgiju na izvore apostolskog i ranokršćanskog učenja.

Ova knjiga sadrži dnevna bogoslužja  (Jutarnju i večernju molitvu), Euharistijsko bogoslužje, sakramente i obrede crkve, obiteljske molitve, katekizam i druge važne liturgijske elemente.

Knjiga zajedničkih molitava, vodeći se geslom lex orandi lex credendi (zakon molitve zakon vjerovanja odnosno kako moliš tako i vjeruješ) jest knjiga molitve, knjiga vjerskih istina i knjiga Biblije. Preko 60 posto ove liturgijske knjige jesu zapravo svetopisamski tekstovi, poglavito psalmi koji se redovito svakodnevno mole u sklopu jutarnje i večernje molitve.

Prvo izdanje Knjige zajedničkih molitava tiskano je 1549. godine. Slijedilo je još nekoliko izdanja da bi 1662. Godine nastalo izdanje koje je i danas temelj svim ostalim izdanjima ove značajne liturgijske knjige.

Prvo izdanje dijela Knjige zajedničkih molitava na hrvatskom jeziku objavljeno je 2003. godine.

Knjiga zajedničkih molitava jest i službena liturgijska knjiga protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj.

Pogledajte video prilog:

 

  • IPA

 

Odgovori